Hechtingsprobleem paginakop

Hechtingsprobleem

Hechtingsprobleem

Moeilijk vrienden maken; je geheimen niet durven vertellen; of juist iedereen alles vertellen en steeds teleurgesteld raken. Als dat zo is bij jou, kan het zijn dat je last hebt van hechtingsproblemen. Dat kan voor veel problemen zorgen in jouw leven. We noemen dit ook wel een hechtingsstoornis. Hechten is hetzelfde als binden.

Hoe merk je dat je hechtingsproblemen hebt?

Bij de een is het probleem groter dan bij de ander want je hebt verschillende vormen van hechtingsproblemen. Als je een hechtingsprobleem hebt dan zijn er twee dingen waar je waarschijnlijk moeite mee hebt:

  • Je vindt het moeilijk om goed om te gaan met je emoties. Je wordt soms bijvoorbeeld heel boos omdat je je even geen raad meer weet met je gevoelens. Het kan ook zijn dat je je gevoel juist het liefste voor jezelf houdt en daardoor je emoties opkropt tot je superverdrietig wordt
  • Contact met andere mensen vindt je lastig. Het lukt je bijvoorbeeld niet om andere mensen te vertrouwen en je geheimen houd je voor jezelf. Of je merkt dat je mensen juist heel snel vertrouwt, maar dat dat onterecht was.

Hoe vaak komen hechtingsproblemen voor?

Het is erg lastig te zeggen hoeveel mensen in Nederland last hebben van hechtingsproblemen. Dat komt omdat een hechtingsstoornis vaak in combinatie met andere problemen voorkomt. Mensen met borderline kunnen bijvoorbeeld last hebben van hechtingsproblemen.

Waar komen hechtingsproblemen door?

Je kunt hechtingsproblemen krijgen als er bijvoorbeeld vroeger iets is gebeurd. Bijvoorbeeld jouw geboorte was moeilijk, jouw ouders konden misschien niet goed voor jou zorgen of iemand van wie je heel veel hield is overleden of zie je niet meer. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je het nu moeilijk vindt om mensen te vertrouwen. Het is in ieder geval heel naar als je hechtingsproblemen hebt, want vaak merk je het niet alleen in je familie, maar ook bij vrienden en nieuwe mensen die je leert kennen.

Wat kan je zelf doen als je hechtingsproblemen hebt?

  • Praat erover met iemand. Bijvoorbeeld met een leraar, een familielid of een vriend. Dat lijkt misschien heel moeilijk, maar het kan je enorm helpen. Het kan je helpen als je erbij vertelt dat je het moeilijk vindt om anderen te vertrouwen.
  • Gaat er iets heel goed, bijvoorbeeld op school of bij je sport? Wees trots op jezelf!
  • Vertrouw je mensen wel heel snel, en gaat het wel eens mis? Dat is naar. Probeer dit aan te geven aan mensen, zodat je er samen rekening mee kunt houden.

Wat kan Youz voor jou doen?

Met een paar gesprekken kunnen veel kinderen en jongeren al vooruit worden geholpen. Youz helpt je ook als jouw klachten voor andere problemen zorgen. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar school, hebt het moeilijk thuis, of vindt vriendschappen erg lastig. Dit is wat Youz voor jou kan doen:

  • Diagnose
  • Individuele gesprekken
  • Identiteitsversterkende groep
  • Floorplay
  • Theraplay
  • EMDR
  • MBT

Ons aanbod kan per locatie verschillend zijn. Wil je weten of de locatie bij jou in de buurt expertise heeft op het gebied van hechting? Kijk op de pagina van de betreffende locatie of neem telefonisch contact op.