Ontwikkelingsproblemen

Ontwikkelingsstoornis

Er kunnen allerlei redenen zijn dat het niet goed gaat met u en uw baby, peuter of kleuter. Het ene kind ontwikkelt zich anders dan het andere kind. Misschien hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken. Maar het is ook mogelijk dat er meer aan de hand is. Of dat uw kind iets ergs heeft meegemaakt dat nog niet goed is verwerkt.

De geboorte is bijvoorbeeld met veel problemen verlopen, of u of uw kind hebben iets traumatisch meegemaakt. Als uzelf psychische klachten heeft of als er problemen zijn in de thuissituatie, dan kan dat ook effect hebben op uw kind of op zijn/haar gedrag. Het kan ook zijn dat uw kind overprikkeld is, waardoor het niet lukt om alle indrukken op een dag goed te verwerken. Misschien heeft uw kind moeite heeft met contact maken met u of met andere kinderen.

Wij kunnen onderzoeken wat er aan de hand is en samen met u en uw kind zoeken naar een oplossing. We behandelen zodat het weer beter gaat in uw gezin, het contact met uw kind verbetert en uw kind zich verder goed kan ontwikkelen.

Onzeker over uw ouderschap

U begrijpt uw zoon of dochter niet altijd. U twijfelt er misschien aan of u het goed doet in de opvoeding. Eten of slapen kunnen een probleem zijn voor uw peuter. Of uw kind is soms erg druk of juist heel stil en u weet niet wat u daaraan kunt doen. Ouder zijn van een baby, peuter of kleuter is lang niet altijd gemakkelijk. U heeft alles al geprobeerd, maar het lijkt niet te helpen. Waarom gaat het niet goed?

Iedere vader of moeder is wel eens onzeker over zijn of haar ouderschap. Het is helemaal niet gek om te twijfelen. Maar het kan ook zijn dat uw onzekerheid veel zorgen oplevert bij u, en dat u het idee heeft dat er iets aan de hand is. Wij helpen ieder jaar veel ouders die vragen hebben zoals u. U bent dus zeker niet de enige!

Wat kunt u zelf doen?

  • Onderneem leuke activiteiten met uw kind. Ga bijvoorbeeld samen buiten spelen, naar de speeltuin of doe een spel zodat u steeds beter kunt zien wat er in hem of haar omgaat.
  • Kies momenten in de week waarop u echt even tijd maakt voor uw kind. Bijvoorbeeld aan tafel bij het avondeten of lees samen een boekje voor het slapen gaan.
  • Wil niet te veel tegelijk, maar zorg ook voor rustmomenten in een dag.
  • Praat over uw zorgen, bijvoorbeeld met andere ouders. U zult zien dat u ook herkenning vindt bij elkaar en dat het oplucht om erover te praten.
  • Geen enkele ouder is perfect; het is goed om u dat te realiseren.

Wat kan Youz voor u doen?

Wij kunnen u en uw kind helpen. Met een paar afspraken kunnen sommige ouders en kinderen al vooruit worden geholpen. Youz kan u ook helpen als de klachten ook voor andere problemen in uw gezin zorgen. Bij ons werkt een team experts op het gebied van jonge kinderen (0- tot 6-jarigen) die zich heeft gespecialiseerd in de Infant mental health visie (IMH). Om u en uw kind de beste zorg te kunnen bieden werken wij indien nodig intensief samen met diverse ziekenhuizen, logopedisten en fysiotherapeuten.

​​​​​​​