Ontwikkelingsstoornis Pagina kop

Ontwikkelingsstoornis

Ontwikkelingsstoornis

Er kunnen allerlei redenen zijn dat het niet goed gaat met jouw baby, peuter of kleuter. Het ene kind ontwikkelt zich anders dan het andere kind. Misschien hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Maar het is ook mogelijk dat er meer aan de hand is. Of dat jouw kind iets ergs heeft meegemaakt dat nog niet goed is verwerkt.

De geboorte is bijvoorbeeld met veel problemen verlopen, of jij en jouw kind hebben iets traumatisch meegemaakt. Als jijzelf psychische klachten hebt of als er problemen zijn in de thuissituatie, dan kan dat ook effect hebben op jouw kind of op zijn/haar gedrag. Het kan ook zijn dat jouw kind overprikkeld is, waardoor het niet lukt om alle indrukken op een dag goed te verwerken. Misschien heeft jouw kind moeite heeft met contact maken met jou of met andere kinderen.

Wij kunnen onderzoeken wat er aan de hand is en samen met jou en jouw kind zoeken naar een oplossing zodat het weer beter gaat in je gezin, het contact met jouw kind verbetert en jouw kind zich verder goed kan ontwikkelen.

Onzeker over het ouderschap?

Je begrijpt jouw zoon of dochter niet altijd. Je twijfelt er misschien aan of je het goed doet in de opvoeding. Eten of slapen kunnen een probleem zijn voor jouw peuter. Of jouw kind is soms erg druk of juist heel stil en je weet niet wat je daaraan kunt doen. Ouder zijn van een baby, peuter of kleuter is lang niet altijd gemakkelijk. Je hebt alles al geprobeerd, maar het lijkt niet te helpen. Waarom gaat het niet goed?

Iedere vader of moeder is wel eens onzeker over zijn of haar ouderschap. Het is helemaal niet gek om te twijfelen. Maar het kan ook zijn dat jouw onzekerheid veel zorgen oplevert en dat jij het idee hebt dat er iets aan de hand is. Wij helpen ieder jaar veel ouders die vragen hebben zoals jij. Je bent dus zeker niet de enige!

Wat kun je zelf doen?

  • Onderneem leuke activiteiten met jouw kind. Ga bijvoorbeeld samen buiten spelen, naar de speeltuin of doe een spel zodat je steeds beter kunt zien wat er in hem of haar omgaat.
  • Kies momenten in de week waarop je echt even tijd maakt voor jouw kind. Bijvoorbeeld aan tafel bij het avondeten of lees samen een boekje voor het slapen gaan.
  • Wil niet te veel tegelijk, maar zorg ook voor rustmomenten in een dag.
  • Praat over je zorgen, bijvoorbeeld met andere ouders. Je zult zien dat je ook herkenning vindt bij elkaar en dat het oplucht om erover te praten.
  • Geen enkele ouder is perfect; het is goed om je dat te realiseren.

Wat kan Youz voor je doen?

Wij kunnen jou en jouw kind helpen. Met een paar afspraken kunnen sommige ouders en kinderen al vooruit worden geholpen. Youz kan je ook helpen als de klachten ook voor andere problemen in jouw gezin zorgen. Bij ons werkt een team experts op het gebied van jonge kinderen (0- tot 6-jarigen) die zich heeft gespecialiseerd in de Infant mental health visie (IMH). Om jou en jouw kind de beste zorg te kunnen bieden werken wij indien nodig intensief samen met diverse ziekenhuizen, logopedisten en fysiotherapeuten.

Ons aanbod kan per locatie verschillend zijn. Wil je weten of de locatie bij jou in de buurt expertise heeft op het gebied van ontwikkelingsstoornis? Kijk op de pagina van de betreffende locatie of neem telefonisch contact op.