Persoonlijkheidsstoornis sub pagina kop

Persoonlijkheidsstoornis behandeling

Persoonlijkheidsstoornis behandeling

Een persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door een star patroon in denken, voelen en handelen. Dit kunnen gedachtes zijn over jezelf of over anderen. Je voelt je heel intens of je hebt geen gevoel. Je kan ook problemen hebben in de omgang met anderen.

Diagnose persoonlijkheidsstoornis

De diagnose persoonlijkheidsstoornis is niet altijd makkelijk te stellen. Er is een groot gebied tussen wat we ‘normaal' noemen bij iemands persoonlijkheid en wat we als afwijkend zien. Ook bekijken wij zorgvuldig of er niet een andere aandoening in het spel is, zoals een depressie of angststoornis. Daarnaast is het zo dat er bij persoonlijkheidsproblematiek vaak verschijnselen van verschillende persoonlijkheidsstoornissen zijn.

Behandeling bij persoonlijkheidsstoornis

Is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis? Dan zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • individuele therapie zoals individuele inzichtgevende psychotherapie
  • groepsbehandeling en -training zoals emotieregulatietraining of dialectische gedragstherapie.

Met het behandelen van een persoonlijkheidsstoornis besteden we ook aandacht aan bijkomende problemen en thema's zoals angst, zelfbeeld en weerbaarheid.

In Rotterdam-Noord bestaat naast het reguliere aanbod een gezamenlijk aanbod met PsyQ op het gebied van persoonlijkheidsproblematiek bij adolescenten en jong volwassenen.