Psychose pagina kop

Psychose

Psychose

Als je een psychose hebt lopen fantasie en werkelijkheid door elkaar. Jij ziet en hoort dingen die anderen niet zien en hebt het gevoel dat andere mensen jou iets aan willen doen. En jouw familie en vrienden maken zich zorgen om je. Als je een psychose hebt, zie je de wereld anders dan andere mensen.

Hoe is het om in een psychose te zitten? In deze video kijk je met Niels mee en beleef je hoe het is om een psychose mee te maken.

 

Hoe merk je dat je een psychose hebt?

Als je in een psychose zit, kan het zijn dat je je goed voelt. Maar vaak heb je ook nare gevoelens en ideeën, bijvoorbeeld dat je wordt achtervolgd of dat je je gedachten niet meer op een rijtje kunt krijgen. Het kan zijn dat je een psychose hebt als je je in meerdere van onderstaande ervaringen herkent:

 • Je beleeft vaak gebeurtenissen die eerder precies zo zijn gebeurd, een déjà vu
 • Je haalt wel eens door elkaar of iets dat je hebt meegemaakt echt was of fantasie
 • Je ruikt of proeft soms dingen die anderen niet kunnen ruiken of proeven
 • Je hebt dingen gezien die andere mensen blijkbaar niet zouden zien
 • Jouw gedachten zijn soms zo sterk dat je ze kan horen
 • Je ziet soms speciale betekenissen in advertenties, etalages of op televisie
 • Je hebt vaak het gevoel dat andere mensen je kwaad willen doen
 • Je hebt het gevoel gehad dat er een of andere persoon of kracht om je heen is, ook al kan je niemand zien
 • Soms heb je het idee dat je verborgen boodschappen hoort in uitzendingen op tv of op de radio, die andere mensen niet horen

Als je je herkent in één of meer van deze kenmerken, betekent dat niet altijd dat je een psychose hebt. Door drugs te gebruiken kun je ook gaan hallicuneren bijvoorbeeld. En kleine kinderen denken soms ook dat ze stemmen horen als het helemaal stil is om hen heen. Twijfel je of je een psychose hebt? Of denk je dat iemand die jij kent een psychose heeft? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Hoe vaak komt het voor?

Ruim 6400 Nederlanders maken ieder jaar voor de eerste keer een psychose mee. De meeste van deze mensen zijn onder de 30 jaar. Maar dan 1 van de 100 mensen in Nederland heeft ooit een psychose gehad.

Waar komt het door?

In principe kan iedereen een psychose krijgen. De kans is wel groter als jouw vader of moeder een psychose heeft gehad. Als je iets heel naars hebt meegemaakt of verslaafd bent aan drugs (ook blowen) wordt het risico groter dat je een psychose krijgt.

Wat kan je zelf doen?

Als jij, jouw vrienden of familie denken dat je een psychose hebt, dan is het belangrijk zo snel mogelijk hulp te zoeken. Ga dan naar je huisarts of bel met ons: 088 358 89 99. De Temstem app kan je helpen om minder last te hebben van stemmen. De Temstem app kan je downloaden via iTunes voor je Apple iPhone of iPad of via de Google Play voor je android telefoon of tablet.

Wat kan Youz voor jou doen?

Youz kan jou helpen! Wij kunnen onderzoeken of jij inderdaad een psychose hebt. Jouw behandeling bij Youz kan hieruit bestaan:

 • Diagnose
 • Psycho-educatie
 • Individuele gesprekken
 • Ouderbegeleiding
 • Gedachten uitpluizen
 • Medicijnen

Ons aanbod kan per locatie verschillend zijn. Wil je weten of de locatie bij jou in de buurt expertise heeft op het gebied van psychose? Kijk op de pagina van de betreffende locatie of neem telefonisch contact op.

Bijzondere ervaringen

Een psychose hoeft niet altijd heel zwaar te zijn. Soms heb je licht psychotische ervaringen. We spreken dan vaak van 'bijzondere ervaringen'. Bijzondere ervaringen hebben betekent dat je ervaringen hebt waarbij je iets ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt wat iemand anders niet waarneemt. Iedereen heeft wel een een bijzondere ervaring en ziet bijvoorbeeld schaduwen in de hoek van de kamer of voelt dat er iemand in de kamer is, terwijl dat niet zo is. 

Als je af en toe een bijzondere ervaring hebt hoef je je geen zorgen te maken. Bijzondere ervaringen komen heel vaak voor: 40 procent van de jongeren heeft er zelfs regelmatig een. Lees meer over bijzondere ervaringen in de folder Bijzondere ervaringen.

Wil je meer weten?

Meer informatie over psychoses vind je op:

Medicatieadvies op maat

Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Dan kun je bij de poli farmacogenetica van Parnassia Groep terecht. Hier geven we een medicatie-advies op maat op basis van DNA. Lees meer over de poli, hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je je kunt aanmelden.