Zelfbeschadiging pagina kop

Zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging

Je snijdt wel eens in je armen omdat je zo je zorgen even kunt vergeten. Of je neemt soms te veel pillen op een dag om je beter te kunnen voelen. Zelfbeschadiging is jezelf opzettelijk verwonden of verdoven omdat je je heel rot voelt. We noemen zelfbeschading ook wel automutilatie. Jongeren doen het vaak stiekem en op plekken die andere mensen niet snel kunnen zien. Het werkt voor veel jongeren als een soort medicijn.

Hoe merk je dat je het hebt?

Jongeren die zichzelf beschadigen kunnen dat op heel veel verschillende manieren doen. Het gebeurt eigenlijk altijd stiekem en om een reden: je voelt je vaak erg rot en om die pijn te kunnen vergeten en minder spanning te voelen, doe je jezelf lichamelijk pijn.

Zelfbeschadiging is iets anders dan jezelf proberen te doden. Want vaak wil iemand die zichzelf beschadigt niet dood, maar zoekt hij of zij naar een manier om zichzelf te verdoven, en even niet al aan die nare dingen te hoeven denken.

Hoe vaak komt het voor?

We weten niet precies hoeveel mensen zichzelf beschadigen. Vaak begin je ermee als je tiener bent, en meer meisjes dan jongens doen het.

Waar komt zelfbeschadiging door?

Je beschadigt jezelf omdat je je daardoor minder rot gaat voelen. Het komt dan ook vaak voor in combinatie met andere problemen. Je bent bijvoorbeeld depressief of hebt een persoonlijkheidsstoornis, zoals borderline. Het kan ook een andere reden hebben dat jij jezelf beschadigt, bijvoorbeeld omdat je iets heel naars hebt meegemaakt. Wij kunnen je helpen en samen met jou zoeken naar de reden waarom je jezelf beschadigt. Dan kunnen we gaan werken aan een oplossing.

Wat kan je zelf doen?

  • Zoek een lichamelijke bezigheid, zoals lopen, fietsen of zwemmen. Daarmee kun je je spanning afreageren.
  • Luister naar muziek waar je helemaal in op kunt gaan. Heel hard meezingen of -bewegen met luide muziek helpt je ook om je negatieve energie kwijt te kunnen.
  • Zoek afleiding door bijvoorbeeld naar vrienden toe te gaan en leuke dingen te doen, of door op te ruimen en schoon te maken. Door je gedachten op iets anders te richten en bezig te zijn, kun je je ook beter gaan voelen.
  • Misschien helpt juist rust bij jou. Yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen doen kunnen je ontspannen en je gedachten op een rij zetten.
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je hoeft je er niet voor te schamen, en door er met iemand over te kunnen praten, kun je je al behoorlijk opgelucht voelen.
  • Voor vrienden en familie: veroordeel het niet, maar probeer samen te zoeken naar de reden achter de zelfbeschadiging.

Wat kan Youz doen?

Youz kan jou helpen! Wij kunnen onderzoeken waarom jij jezelf beschadigt en kijken wat voor jou het beste helpt om je beter te gaan voelen. Dit is wat wij bijvoorbeeld voor jou kunnen doen:

  • Diagnose
  • Individuele gesprekken
  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
  • MBT (Mentaliseren Bevorderende Therapie)
  • DGT (Dialectische Gedragstherapie)

Ons aanbod kan per locatie verschillend zijn. Wil je weten of de locatie bij jou in de buurt expertise heeft op het gebied van zelfbeschadiging? Kijk op de pagina van de betreffende locatie of neem telefonisch contact op.
 

Wil je meer weten?