Psychose sub pagina kop

Psychose symptomen

Psychose symptomen

Heb je wel eens bijzondere ervaringen? Dat is vrij normaal als je bijvoorbeeld ADHD, autisme of een depressie hebt. Maar als je dingen ziet, hoort of voelt die er niet zijn of heel achterdochtig wordt en grip verliest op wat je meemaakt, dan kan er sprake zijn van een psychose.

Jaarlijks ervaren zo'n 3.000 jongvolwassenen in Nederland voor het eerst een psychose. Het doormaken van een psychose kan samenhangen met een hoge stressperiode en grote veranderingen zoals op kamers gaan of aan een baan beginnen. Vaak hebben familieleden ook last van psychotische symptomen. Als iemand meerdere psychoses meemaakt en psychotische ervaringen houdt noemen we dat schizofrenie.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Wanen Sterke (achterdochtige) overtuigingen die niet kloppen met de werkelijkheid zoals een rechtstreekse verbinding met een hogere macht of samenzweringen tegen jou.
  • Hallucinaties Dingen horen, zien, voelen, proeven of ruiken die anderen niet waarnemen. Bijvoorbeeld stemmen geven commentaar of opdrachten.
  • Minder energie Minder zin om dingen te doen. Minder spraakzaam en moe.
  • Verminderde concentratie, geheugen of aandacht Leerproblemen, langzamer denken of juist snelle gedachtes die elkaar afwisselen.
  • Stemmingsproblemen Diep in de put zitten of juist overdreven vrolijk zijn.