Componence Asset List

alcoholschenken.jpg
01 november 2023

Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)

In Nederland worden er op diverse niveaus wetten en regels ontworpen om het uitgaansleven gezond en gezellig te houden. Als eerste is er de Alcoholwet die bepaalt hoe de drankverkoop in Nederland wordt geregeld. Daarnaast is er de Opiumwet die het drugsbeleid in Nederland bepaalt. Op lokaal niveau kan tenslotte een gemeente nog aanvullende regels vast laten leggen in zogenaamde APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Volgens een van de bepalingen binnen de Alcoholwet horen paracommerciële verenigingen die alcohol willen schenken te beschikken over twee leidinggevenden met een diploma sociale hygiëne en gekwalificeerd barpersoneel. Deze kwalificatie is mogelijk in de vorm van de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA).

Waarom een IVA?

In Nederland worden er op diverse niveaus wetten en regels ontworpen om het uitgaansleven gezond en gezellig te houden. Als eerste is er de Alcoholwet die bepaalt hoe de drankverkoop in Nederland wordt geregeld. Daarnaast is er de Opiumwet die het drugsbeleid in Nederland bepaalt. Op lokaal niveau kan tenslotte een gemeente nog aanvullende regels vast laten leggen in zogenaamde APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Volgens een van de bepalingen binnen de Alcoholwet horen paracommerciële verenigingen die alcohol willen schenken te beschikken over twee leidinggevenden met een diploma sociale hygiëne en gekwalificeerd barpersoneel. Deze kwalificatie is mogelijk in de vorm van de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA).

Voor wie is de IVA?

Barmedewerkers die voor de cursus in aanmerking komen, kunnen vrijwilligers zijn die eenmalig achter de bar staan, maar ook leidinggevenden die wekelijks een of meerdere vaste dagen vrijwilligerswerk doen. De cursus is dus geschikt voor alle barvrijwilligers van uw vereniging.

Wat biedt de IVA u?

  • U vergroot uw kennis over de effecten en risico’s van alcohol
  • U vergroot uw kennis over de relevante wetten
  • U leert om te gaan met riskant alcoholgebruik
  • U leert om te gaan bij onwelkom aankoopgedrag en agressie
  • U leert het schenken van alcohol aan jongeren te reduceren en om te gaan met de identificatieplicht
  • U leert risicovolle of vervelende incidenten te voorkomen

Duur

De cursus neemt maximaal 2,5 uur in beslag.

Cursusleiding

De trainer is een medewerker die werkt bij Antes Verslavingspreventie.

Voor wie

Alle barvrijwilligers van een vereniging

Leeftijd

N.v.t.

Planning

Voor vragen kunt u contact opnemen met preventie@youz.nl

Beschikbare locaties en datums

Rotterdam
Pieter de Hoochweg 14, 3024 BH Rotterdam
20 juni 2024
19:00 - 21:30 uur
Aanmelden
11 september 2024
19:00 - 21:30 uur
Aanmelden