Nieuws detail paginakop

Actueel

tijdelijk-tegel-330-190-1.jpg
19 november 2020

De connectie is essentieel

“Ik zie hem nog zo binnenkomen, de jongen van een jaar of 17. Hij had veel agressieve uitbarstingen en was depressief vanuit een pestverleden. Met een fors alcoholprobleem om het gevoel er toch nooit bij te horen weg te drinken.”

Laatst vertelde hij me: “Op De Fjord mocht ik fouten maken en kreeg ik een kans.” Hij bleef en is met zichzelf aan de slag gegaan. Hij volgde school en therapie en kon doorstromen naar de open afdeling, gericht op vergroten van zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en een goede manier met vrijheden omgaan in combinatie met inzichtgevende therapie.

Nu kan ik wel zonder jou

Hinke ziet jongeren komen en gaan op de Fjord. Gemiddeld zijn ze een jaar in klinische behandeling en in haar rol als behandelaar ziet ze ze ook graag nog een poosje als ze weer vertrokken zijn. “Ik doe dat graag met jongeren van mijn afdeling. En dat is zo ontzettend waardevol. Dat je de kliniek verlaat, maar als behandelaar betrokken blijft.”  De betreffende jongen vertrok na 15 maanden op een goede manier. Hinke heeft hem vanuit de poli daarna nog een jaar lang begeleid. “Ons contact hebben we langzaam afgebouwd. En zo voor de zomer zei hij me “nu denk ik dat ik zonder kan. Dat ik het los kan laten.” Dat vond ik zo mooi.”

In de knel

“De Fjord heeft vier klinische afdelingen en een dagbehandeling voor jongeren van 16 tot en met 21 jaar die enorm in de knel zitten op eigenlijk alle leefgebieden. Doordat ze én gedragsproblemen hebben waardoor ze de hele tijd in conflict komen met hun omgeving én doordat ze een psychiatrische stoornis hebben. ADHD, autisme, agressieregulatie problematiek, maar ook psychoses, automutilatie en suïcidale gedachtes.. Door hun gedragsprobleem zijn ze vastgelopen met school, vrienden, ouders. Alles.

We zetten in op de relatie. We stellen de vraag hoe we samen tot  een mooi traject kunnen komen, waardoor het zo’n jongere lukt je over een jaar wel weer staande te houden in de maatschappij. Op de vier klinische afdelingen en op de dagbehandeling werken we vanuit de relatie met de jongeren. We bouwen echt iets met ze op.”

Moeite met sociale contacten

“Inmiddels heeft de jongen van destijds 17 jaar een vaste baan bij de HEMA, een interne opleiding gevolgd en is niet meer depressief. Hij weet met dips om te gaan en gebruikt geen alcohol meer. Het enige wat nog mist is een leuke vriendin en wat vrienden. Hij vindt het moeilijk om sociale contacten aan te gaan. Dat zien we bij veel jongeren die hun hele jeugd in instellingen hebben doorgebracht. Het bouwen aan en vasthouden van relaties en vriendschappen is ingewikkeld. Binnen instellingen zijn er veel jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt. Het wantrouwen naar elkaar is groot. Overtuigingen zitten ze in de weg. Daarom houden relaties en vriendschappen moeilijk stand. We geven ze tips voor sportclubs, contact met collega’s bij bijbaantjes, datingsites etc. Maar het blijft moeilijk voor ze.”

Lange adem

“Als jongeren bij De Fjord komen, hebben ze meestal al hulpverlening elders geprobeerd. Zij hebben een hoop tegenslagen en afwijzingen gehad. Er is veel mislukt. Uiteraard zijn er grenzen, maarfouten maken mag bij ons. Die patronen die ze in vele jaren opgebouwd hebben, kunnen ze niet ineens veranderen. Middels schematherapie proberen we samen de patronen te doorbreken. Hun problemen en worstelingen willen we graag zien, want alleen dan kunnen we er mee aan de slag. Dat ze mogen proberen helpt hen. Er ontstaat vertrouwen. Waardoor ze iets op een andere manier wél aangaan. Daar heb je een lange adem voor nodig en die hebben wij.”

Naar het gevoel, zónder drugs

“Onze regel is dat je geen alcohol of drugs gebruikt. Gebruik je wel, dan werken we toe naar een stop. Er gaat namelijk niks veranderen als je blijft gebruiken. Dan blijf je jezelf beschermen van het werkelijke gevoel. Als je bijvoorbeeld blijft drinken, ga je nog niet de somberheid en pijn aan die eronder zit. Als een jongere primair een verslaving heeft en dagelijks gebruikt, dan gaat hij eerst naar de detox van Youz verslavingszorg om daarna weer een poging te doen om de behandeling te (her)starten.”

Ze stelen je hart

“De jongeren die ik zie zijn zo bijzonder. Ze weten altijd weer m’n hart te stelen. Als je een connectie weet te maken en iemands vertrouwen krijgt, kun je zo’n mooi traject aan. Ik denk vaak bij de start van een behandeling: wat zou het mooi zijn als je het voornemen dat je nu hebt weet te behalen en dat wij je daarbij een stukje konden helpen. Als je dan ziet dat het ze lukt, ben ik een trots mens.”