Nieuws detail paginakop

Actueel

tijdelijk-tegel-400x200-1.jpg
12 mei 2021

Huisartsenproject Youz: zorg op het juiste moment, op de juiste plek

Sinds eind 2020 werkt kind- en jeugdpsychiater Daphne de Kluijver samen met haar collega Jaap van Vliet aan het huisartsenproject van Youz. Het doel van dit project: samen met jeugdhulppartners consultatie bieden aan huisartsen en meedenken over de juiste vorm van hulp aan kinderen en hun ouders.

Laagdrempelige zorg

Daphne werkt sinds juni 2019 als kind- en jeugdpsychiater op de algemene poli van Youz in Spijkenisse. Daarnaast is zij manager zorg van de wijkteams en is zij betrokken bij transformatieprojecten waaronder dit huisartsenproject.

Daphne: “In dit project werken we samen met jeugdhulppartners MEE, Enver en Yulius. We geven consultatie aan huisartsen en POH’ers. Dit doen we ‘om de huisartsenpraktijk heen’, waarbij het doel is om de zorg laagdrempelig te houden, dichtbij het gezin en dichtbij huis. Zorg op het juiste moment, op de juiste plek. En als de zorg intensiever moet, denken we mee waar dit het beste kan.”

Samen met huisartsen

Momenteel wordt het project stap voor stap uitgerold, nadat vorig jaar de financiering werd geregeld en de huisartsen benaderd. In de regio Rijnmond werkt het team nu met acht huisartsenpraktijken samen. Via Vip Live kunnen de huisartsen een consult aanvragen als ze vragen hebben over een patiënt.

Daphne: “Stel een kind heeft concentratieproblemen of medicatie werkt niet meer optimaal, dan kunnen wij met de huisarts meedenken en advies geven. De consultatie is ook bedoeld voor als het heel complex is en de huisarts niet goed weet waar iemand nu het beste terecht kan, maar niet voor spoedgevallen. Het mooie is dat we samen met de jeugdhulppartners breed kunnen kijken waar iemand op zijn plek is. We hopen te bereiken dat het kind en het gezin op een laagdrempelige manier de beste zorg krijgen en dat we een ondersteuning zijn voor de huisarts en POH. Een ander doel is het verminderen van de wachttijd en te late of onnodige verwijzing. Als wij gericht meedenken, kan de zorg misschien in de huisartsenpraktijk blijven en hoeft een kind niet doorverwezen te worden.”