Nieuws detail paginakop

Actueel

lokaal+team+Noord.jpeg
22 april 2024

Lokaal team Noord zorgt voor snelle en passende hulp dichtbij huis

Lokaal team Noord is begin dit jaar gestart in Rotterdam-Rijnmond. Basis-psycholoog Lisanne Knipmeijer en regie-behandelaar Alexandra Bruggemans werken met enthousiasme voor dit nieuwe lokale team en vertellen over de eerste maanden.

“In Rotterdam-Rijnmond verschuift de gespecialiseerde jeugdhulp van regionaal naar een gedifferentieerd lokaal aanbod waarbij meerdere disciplines zijn gebundeld. Het lokaal team Noord biedt cliënten zorg die dichtbij, op tijd en passend is. Via de ‘knooppunten’ werken we samen met andere partijen (Mentaal Beter, PKJP, Eleos en Fier) en met 

Lisanne vervolgt: “We zijn een relatief jong team en inmiddels hebben we zeven collega’s in dienst. Het is mijn eerste baan en dit is voor mij een mooie opstap naar de ggz om werkervaring op te doen. Bij elke intake is ook een regie-behandelaar aanwezig die met me meekijkt en dat is fijn. Wij bespreken alle cliënten in een multidisciplinair overleg. En we kijken dan wie welke cliënt gaat behandelen. Bij welke collega past een bepaalde zorgvraag het best?”

Enkelvoudige problematiek

“Wij zijn er voor jongeren tot 18 jaar met enkelvoudige problematiek zoals angststoornissen, ADHD en autisme spectrum stoornissen.
Zij komen bij ons via één aanmeldpunt voor lokale zorg waar verwijzers cliënten naar kunnen doorverwijzen. Als lokaal team Noord werken wij vanaf de polikliniek aan de Max Euwelaan. Bij aanmelding wordt een screening gedaan om de hulpvraag goed in kaart te brengen. Een behandeltraject bij ons duurt maximaal 12 maanden en bestaat uit ongeveer 15 afspraken. De gemiddelde wachttijd op de wachtlijst is 3 tot 4 maanden.  

Nazorg doen we hier in principe niet  maar we kunnen wel afschalen naar wijkteam of opschalen naar een specialistisch team om de doorstroom van cliënten zo goed mogelijk te laten verlopen. Het gaat in het lokale team om kortdurende behandelingen.”

Tweede lokaal Team

Lokaal team Noord is het eerste team dat reeds is ingericht en gestart en alles is verlopen volgens verwachting. Sinds de start neemt de zorgvraag in het team geleidelijk toe, maar er is nog ruimte om door te groeien.

Ondertussen zijn ook voorbereidingen getroffen om een tweede lokaal team in Rotterdam Zuid op te bouwen.