Nieuws detail paginakop

Actueel

kind_web.jpg
05 januari 2022

Op spel gebaseerde interventie heeft positief effect op symptomen autisme

Autisme komt bij ongeveer 1% van de Nederlandse kinderen voor. Dat zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft een grote invloed op het leven van een kind en op het gezin. Het opvoeden van een kind met autisme vraagt veel van ouders en zorgt voor de nodige stress bij zowel ouders als het kind. Het inzetten van op spel gebaseerde interventies biedt hulp aan kinderen met autisme én hun ouders.

Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde systematic review van het Sarr Expertisecentrum Autisme (Youz): “Effectivity of play-based interventions in children with autism spectrum disorder and their parents: a systematic review”. Omdat een overzicht ontbrak, vergeleek het expertisecentrum 32 wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van de effectiviteit van 9 verschillende spelinterventies bij kinderen met autisme (ASS) en hun ouders. Dit review werd volgens de Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA) uitgevoerd.

Hoewel de kwaliteit van de studies erg verschilden, concludeert het expertisecentrum in dit artikel dat op spel gebaseerde interventies een positief effect hebben op de symptomen van autisme, het dagelijks functioneren en de afstemming van ouders met hun kind. Dit artikel onderstreept echter wel de noodzaak voor meer gedegen onderzoek op dit onderwerp. Het onderzoek van het Sarr Expertisecentrum Autisme naar het effect van Theraplay bij kinderen met autisme én hun ouders voorziet in deze behoefte.

Innovatief onderzoek: Theraplay voor kinderen met autisme én ouders

Theraplay is een spel interventie waarbij het verbeteren van de ouder-kind relatie centraal staat. Ouders leren om met hun kind met autisme om te gaan. Om gevoelens bij hun kind te herkennen en daardoor hun kind beter te begrijpen en te kunnen begeleiden. Het is een erkende methode, maar nog nooit onderzocht bij kinderen met autisme.

Ook wordt gedurende het onderzoek de lichamelijke en geestelijke stress van de ouders gemeten. Dit gebeurt middels bloedonderzoek en een nieuwe methode van het Erasmus MC waarbij de hoeveelheid stress wordt gemeten via het hormoon cortisol dat in hoofdhaar aanwezig is (zie dit artikel voor meer achtergrond over deze methode).

“Door de studie wordt duidelijk of Theraplay een effectieve behandelmethode is bij autisme; of cortisol dat via het hoofdhaar gemeten is gebruikt kan worden om te bepalen welke kinderen en ouders baat hebben bij Theraplay, en of hoofdhaar-cortisol een maat is voor de lichamelijke en geestelijke stress die ouders ervaren. Uit de studie zal ook blijken of ouders aanvullende medische zorg nodig hebben. Dit betekent een grote stap vooruit in de behandelmogelijkheden van autisme bij kinderen én ondersteuning aan ouders”.- Wietske Ester, kinder- en jeugdpsychiater en senior onderzoeker bij Sarr Expertisecentrum Autisme

Contact

Bij vragen over het artikel of interesse in deelname aan de Tandem studie, kan contact opgenomen worden via L.Dijkstra@parnassiagroep.nl, promovendus of w.ester@youz.nl, hoofdonderzoeker en kinder- en jeugdpsychiater Sarr Autisme Rotterdam.