Nieuws detail paginakop

Actueel

kindje.jpg
25 juli 2022

Stimuleren van positieve eigenschappen voorkomt ontwikkelingsproblemen

Kinderen stimuleren bij het verder ontwikkelen van hun positieve eigenschappen kan voorkomen dat er problemen in de ontwikkeling ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van het project ‘Kei in karakter’ naar de effecten van de deugdenaanpak.

‘In mijn vakgebied, de geestelijke gezondheidszorg, zien we helaas steeds meer jonge kinderen met problemen,’ vertelt Hedwig van Bakel, GZ-psycholoog bij Youz en bijzonder hoogleraar Infant Mental Health aan Tilburg University. ‘Zoals niet slapen, veel huilen, onrustig zijn of weinig contact maken. Hoe mooi is het als we deze problemen voor kunnen zijn door positieve karaktereigenschappen van kinderen te stimuleren?”

Kinderen in hun kracht

Deugden zijn positieve persoonlijke kwaliteiten zoals dankbaarheid, eerlijkheid, geduldig en flexibel zijn. Deugden “heb” je niet maar “doe” je, en zijn te leren. Wat zou het effect zijn als pm’ers deugden bij kinderen stimuleren? Hedwig zegt daarover: ‘Als we kinderen in hun kracht zetten, kunnen we welllicht voorkomen dat er problemen ontstaan. Door dit project kreeg ik de kans om op een positieve manier te werken aan het welzijn van kinderen, via een methode die pm’ers gedurende de gehele dag kunnen toepassen. Een preventieve aanpak, in plaats van het oplossen van problemen wat we veelal doen in de ggz.

Lees hier het hele artikel:

Stimuleren van positieve eigenschappen voorkomt dat er problemen in de ontwikkeling ontstaan. - Vakblad Vroeg