Nieuws detail paginakop

Actueel

tijdelijk-tegel-400x200-1.jpg
19 april 2021

Traumabehandeling van de jeugd, een dankbare uitdaging

De behoefte naar goede geestelijke gezondheidszorg voor jeugd is sinds de coronacrisis meer gestegen. Onze collega Theo van Rijnsoever deelt zijn ervaringen in het AD.

Een trauma kan zich op vele manieren uiten en komt zelden alleen. Vaak speelt er meer dan alleen trauma en is trauma onderdeel van de problematiek. Herbelevingen, stemmingsklachten of vermijding zijn enkele symptomen waar jongeren met trauma mee kunnen kampen. Theo van Rijnsoever is al meer dan 19 jaar werkzaam als specialist op het gebied van traumabehandeling bij Youz.

Het complexe nieuwe normaal

Theo: “Het allerlastigste aan de behandeling tijdens corona is het toewerken naar herstel van het dagelijkse leven. Normaliter ondersteunen we het herstel van het ‘normale’ leven door sporten, sociaal contact en deelnemen aan werk of school te bevorderen. In tijden van corona is dit lastig. Ook de avondklok kan een gevoel van ‘opgesloten zitten’ aanwakkeren en zo het overlevingsmechanisme in gang zetten.

Op gebieden waar jongeren normaal steun, afleiding en veiligheid krijgen, ontstaat onzekerheid. Daarnaast doet ook de confrontatie met mondkapjes en Zoom hen geen goed.”

Echt verschil maken

"Met gerichte therapie kun je hun klachten echt veranderen en jongeren verder helpen. Dat geeft ook in deze tijden enorm veel voldoening", vertelt Theo. "Regelmatig laten jongeren na de behandeling nog van zich horen. Laatst kreeg ik een kaartje van een cliënt met daarop de tekst: 'bedankt dat je mij hebt leren vliegen'. Dat maakt mijn werk zo ontzettend bijzonder en dankbaar."

Lees het volledige artikel op de website van het AD.