Componence Asset List

Rots en water voor gezinnen

Heb je soms het gevoel dat je kinderen niet naar je luisteren als je wat zegt? Hebben jullie steeds ruzie, terwijl je je nog zó had voorgenomen niet meer te schreeuwen? Of vragen de kinderen continue de aandacht en lukt het niet even tot rust te komen? Rots en Water kan jouw gezin helpen om op een fijnere manier met elkaar om te gaan. 

Voor wie is de preventieve training Rots en Water?

De preventieve training Rots en Water is voor gezinnen met kinderen van 8 tot 14 jaar die het soms lastig vinden op een goede manier met elkaar om te gaan. Er zijn bijvoorbeeld regelmatig ruzies onderling, het lukt niet de regels te handhaven of je hebt het gevoel dat je als ouder de hele dag politieagentje moet spelen.

Wat is Rots en Water?

Rots en Water is een sociale vaardigheidstraining. We oefenen met verschillende vaardigheden, die hartstikke handig zijn in een gezin. Zoals bijvoorbeeld duidelijk de grens aangeven, onderhandelen, omgaan met boosheid en rekening houden met elkaar. De rots staat voor kracht: voor jezelf opkomen, je eigen grens bewaken en in jezelf vertrouwen. Het water staat voor flexibiliteit: rekening houden met elkaar, praten en onderhandelen. 
Bij deze training leren we vooral door het te doen. We doen veel spellen, oefeningen en activiteiten. Het is erg leuk om te doen én je leert er wat van!

Wat leer ik bij Rots en water?

Bij Rots en water ga je samen met andere gezinnen oefenen en praten. Jullie ontdekken wie vooral reageert als Rots en wie eerder voor Water kiest én jullie leren wanneer welke reactie het meest handig is. Het doel is om samen sterker te worden waardoor het thuis gezelliger is.  

Doet het hele gezin mee?

Na de aanmelding gaan we met jullie in gesprek om te kijken wat voor jouw gezin het beste is.  Per gezin doet er minimaal één ouder en één kind mee. Maar ook twee ouders en meerdere kinderen zijn mogelijk. Per training doen er ongeveer 4 á 5 gezinnen mee. Je oefent veel met je eigen gezinsleden, maar soms kan het juist ook leerzaam zijn met iemand van een ander gezin te oefenen. 

Praktische informatie

  • Voor wie? Iedereen van 8 tot 14 jaar met hun ouders.
  • Hoe vaak? 8 wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur.
  • Hoeveel kost het? Niets.
  • Er is geen verwijzing nodig.