Nieuws

Nieuws van Youz

11 oktober 2019

200x200+pesten.jpg

Momenteel loopt bij PsyQ de campagne persoonlijkheidsstoornissen. Tijdens de campagne staan drie (van de tien) verschillende persoonlijkheidsstoornissen centraal: Borderline, vermijdende- en obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis. Brenda (28) is ervaringsdeskundige en heeft een manier gevonden om met haar borderline om te gaan.

Tien keer per dag van kleding veranderen, extreme huilbuien, krassen op haar arm, vele nachten wakker blijven om goede cijfers te scoren op school en argwaan naar alles en iedereen. Brenda heeft het allemaal meegemaakt, en nog steeds soms. Maar ze heeft na een lang traject vol therapie haar klachten omgezet in iets positiefs; ze helpt jongeren als ervaringsdeskundige.

Praten over borderline

Brenda: “Die jongeren vinden het prettig om met mij bijvoorbeeld over zelfbeschadiging, een duidelijk kenmerk van borderline, te praten. Ik heb een jaar of 8 aan zelfbeschadiging gedaan en nu een jaar of 2 al niet meer. Ik kraste op mijn armen en nu zit ik met de littekens. Dat is op z'n zachts gezegd balen. Ik vertel de jongeren hoe ik er vanaf ben gekomen en wat voor alternatieven er zijn. Wat je voelt op zo'n moment. Dat is van heel veel meerwaarde. Een behandelaar heeft vaak geen idee wat er in je omgaat.” Lees het hele ervaringsverhaal van Brenda.

Weg met vooroordelen

PsyQ wil met de campagne de vooroordelen over persoonlijkheidsstoornissen wegnemen en het thema bespreekbaar maken. Wanneer je een persoonlijkheidsstoornis heb krijg je vaak te maken met onbegrip. “Hoezo heb je last van heftige emoties? En waarom is contact met anderen moeilijk voor jou? Maak je toch niet zo druk.” Je klachten worden niet altijd serieus genomen. Ook kan het zijn dat mensen in je omgeving je als zwak of moeilijk zien of dat ze vinden dat je niet genoeg je best doet om beter te worden. Maar een persoonlijkheidsstoornis heeft een enorme impact op je leven. Het is daarom belangrijk dat je hierover kan praten zonder je ervoor te schamen. Als je het gevoel hebt veroordeeld te worden, kan jij ook negatiever over jezelf gaan denken. Terwijl je het al zwaar genoeg hebt. Dit moet veranderen. Jij kiest niet voor een persoonlijkheidsstoornis. Het is een psychische aandoening.