Nieuws

Nieuws van Youz

22 oktober 2019

Regulier_Kirsten+Hauber.jpg
Psychotherapeut Kirsten Hauber van Youz promoveert dinsdag 29 oktober op haar onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen en hechtingsstoornissen bij jongvolwassenen.
 

Kirsten Hauber beschrijft in haar onderzoek de noodzaak van een dimensioneel classificatiesysteem waarmee hulpverleners vat kunnen krijgen op ernstige meervoudige problemen zoals een overlap van persoonlijkheidsstoornissen, onveilige gehechtheid en zelfbeschadiging. Een dimensioneel model houdt ook rekening met bijvoorbeeld de invloed van puberteit, hechtingsonveiligheid en de dynamiek van een jongere met familie en leeftijdgenoten.

'Verbinding zorgt voor emotionele groei'

Verschillende nieuwe ontwikkelingen suggereren bovendien dat de nadruk in de ggz moet komen te liggen op het verbeteren van veerkracht en op verbondenheid met anderen, in plaats van alleen op symptoomvermindering. In aansluiting hierop toont Kirsten Hauber in haar onderzoek aan dat verbinding met anderen zorgt voor emotionele groei in de jeugd. Een van de grootste uitdagingen voor onze moderne samenleving waarin eenzaamheid een groot sterfterisico voor mensen vormt.