Nieuws

Nieuws van Youz

09 oktober 2020

regulier-vrouw-stad.png

De afdeling Strandloper en vrij nieuwe afdeling Pelikaan van Youz in Den Haag zijn twee – toch wel – bijzondere afdelingen, omdat jongeren die hartstikke vastlopen er vrij kort verblijven. Sterker nog, op de afdeling Strandloper verblijven jongeren maximaal slechts 24 uur. Hoe dat zo goed werkt vertelt Sociotherapeut Anniek Brummel ons graag.

“Door op de Strandloper met een team van deskundigen 24 uur per dag 7 dagen per week klaar te staan voor jongeren, voorkomen we dat ze in crisis raken. De afdeling is ingericht voor jongeren die hoogspanning ervaren, vastlopen en behoefte hebben aan ontspanning die zij thuis niet kunnen vinden. Zij zoeken contact, wij zorgen voor een warm ontvangst met koffie of thee en samen maken we afspraken over hun verblijf. Wij zijn er voor ze, precies op het moment dat ze ons hard nodig hebben.”

De Strandloper deelt sinds kort de ruimte met de Pelikaan. Op deze afdeling komen jongeren die in hun behandeling elders vastlopen. “We nemen ze twee tot zes weken op, observeren ze en komen daarna tot een diagnose en behandeladvies. We zorgen voor rust en stabiliteit.”

Niks hoeft, niks moet

“Ik begeleid de jongeren op de groep van de Pelikaan, draai het groepsprogramma, observeer en heb een zorg en verantwoordelijkheid voor ze. De Strandloper biedt een korte time-out: de jongeren kunnen er rust pakken en spanning omlaag te brengen. Wij zorgen voor luchtigheid met spelletjes, een chill room met massagestoel, we bieden ze een kamer aan, tekenen, schilderen, voeren gesprekken en sporten.

Soms vangen we jongeren op die de gesloten crisisafdeling kunnen verlaten, maar voor wie de stap naar huis te groot is. In vertrouwde aanwezigheid van de sociotherapeuten kunnen ze onder begeleiding weer wennen aan bijvoorbeeld messen, scharen en andere scherpe voorwerpen binnen handbereik. Zij winnen er hun vertrouwen in zichzelf weer terug.

Op de Pelikaan hebben we van zondagavond tot en met vrijdagmiddag een groep van 4 jongeren die om wat voor reden dan ook vastlopen in hun leven. Wij behandelen niet, maar observeren en onderzoeken waar ze tegen aan lopen met ons multidisciplinair team. Na het ontbijt bespreken we bij de dagopening onderwerpen als: hoe zit je er bij? Heb je goed geslapen? Zijn er dingen waar je tegenop ziet? Wat zijn je afspraken vandaag? etc. We wandelen buiten en volgen therapieonderdelen zoals activiteitenbegeleiding. En na de lunch heeft iedereen zijn eigen programma: huiswerk voor school, individuele therapieën of dagbesteding.

Hoe werkt dat in jouw hoofd?

“De maximaal zes weken dat we de jongere opnemen, gebruiken we om de jongere te leren kennen, te ontdekken waar zij in vastlopen en een goede diagnose en behandeladvies op te stellen. Een voor de jongere indrukwekkende en intense periode waarin we er achter komen waarom iemand is zoals hij is. Hoe werkt dat in jouw hoofd, en hoe kunnen we het makkelijker maken voor jou?”

Alle neuzen één kant op

“Wat ik mooi vind is dat je in zo’n relatief korte periode, bepaalde dingen op tafel krijgt of een gezin dichter naar elkaar toe ziet groeien. Vaak is een jongere al langer in behandeling, maar hebben de ouders daarin een kleine rol gehad. Wij betrekken de ouders/verzorgers intensief en zorgen er voor dat de neuzen dezelfde kant op staan. De verwijzer klopt bij ons aan omdat het niet lukt de juiste diagnose te stellen of omdat de behandeling niet op gang komt. Hij/zij blijft nauw betrokken tijdens de opname en we dragen de jongere ook weer naar hem/haar over. We trekken het even vlot en laten dan weer iemand gaan.”