15 mei 2024

'Ik kan nu meer de regie pakken in mijn rol van ouder'

Natascha: “In 2019 zijn wij met onze zoon Robin terecht gekomen bij De Banjaard. Robin had veel boze buien en thuis draaide daarom alles om hem. We – mijn man, dochter Rosa en ik – wisten niet goed wat hij nodig had en hoe we met hem moesten omgaan. Inmiddels weten we dat hij een sociaal-emotionele leeftijd heeft van 2 jaar en 3 maanden, maar dat wisten we toen nog niet. Robin volgde speciaal onderwijs in onze woonplaats, maar op het moment dat wij thuis écht vastliepen, kwam school met de mededeling dat hij ‘te goed’ was voor hun vorm van onderwijs. Hij moest daar weg. In overleg met de huisarts hebben we toen aangeklopt bij De Banjaard, waar hij terecht kon voor speltherapie. Dat ging wonderbaarlijk goed. Speltherapie heeft als doel dat kinderen zich spelenderwijs bewust worden van hun emoties en ze leren welke emoties er zijn. Daarna heeft hij deelgenomen aan de Banjaardweek, een intensieve behandelweek waar hij samen met andere kinderen een week lang overdag bij De Banjaard verbleef. Dat was wel een horde, want als hij samen is met andere kinderen loopt de spanning op."

“Tijdens de Banjaardweek wordt aan allerlei dingen gewerkt: emotieregulatie, vertrouwen, psycho-educatie en de omgang met andere kinderen. Tegelijkertijd zijn mijn man en ik begonnen met ouderbegeleiding. Om de drie weken hadden we een afspraak met onze behandelaar bij De Banjaard. Wij droegen voorbeelden van thuis aan en daarover gingen we in gesprek met als doel te kijken waar we tegenaan liepen en hoe we dingen konden aanpakken. Daaruit rolde het aanbod om ook individuele therapie te gaan volgen. In eerste instantie voor mij omdat ik een behoorlijke rugzak had die ik meenam uit mijn eigen jeugd. Maar ook mijn man kon wel wat ondersteuning gebruiken omdat Robins gedrag hem triggerde; hij werd er heel boos van."

Integratieve oudertherapie bij De Banjaard

Natascha: "Ik ben al sinds mijn 25ste regelmatig in therapie omdat ik, zoals gezegd, een behoorlijke rugzak heb. Ik ben opgegroeid in een gezin met een moeder met schizofrenie. Het duurde lang voordat deze diagnose gesteld werd. Ik vond mijn moeder raar en ik was me er als klein kind al van bewust dat de dingen in ons gezin anders gingen dan bij andere gezinnen. Ik sprak hier nooit over en schaamde me voor mijn moeder. Door haar ziekte had zij ook een verstoorde emotieregulatie. De problemen die we met o.a. de emotieregulatie van Robin ervoeren, raakten mijn verleden en dat had weer invloed op de manier waarop ik met hem omging. Bij Youz heb ik geleerd dat mijn eigen klachten een negatief effect hadden op mijn rol als opvoeder; als moeder. De heftige emoties die mijn zoon liet zien, bracht de angst naar boven die ik ervaren heb als kind in de periode dat mijn moeder ziek was. Hierdoor had ik de neiging te reageren vanuit mijn angstige jonge ik en niet vanuit mijn ouderrol. Als kind was ik voor veel dingen bang. Er zitten veel kritische stemmetjes in mij. En dat kwam tijdens de therapie allemaal op tafel. Ik heb gaandeweg geleerd om mijn eigen gezonde volwassen kant erbij te trekken en niet meer te denken of te reageren vanuit mijn beschadigde, angstige, jonge 'ik'.  Ik kan nu meer regie pakken op mijn eigen leven, maar ook in de rol van ouder. Daardoor gaat het nu heel goed met Robin en Rosa."

Lees hier meer over de integratieve oudertherapie van De Banjaard ambulant – Den Haag.

* Natascha is een gefingeerde naam.