10 januari 2024

Collega Yuli was de hoofdpersoon in een familiegeheim

Door triggers kwamen er bij collega Yuli* trauma’s uit haar jeugd naar boven die ze diep had weggestopt. Een hiërarchische opvoeding, misbruik door familieleden en later een dominante (inmiddels ex-)man, hebben haar leven gevormd. “Ik hunkerde naar aandacht”.

 

De ouders van Yuli werden geboren in Indonesië en kwamen na de oorlog getraumatiseerd naar Nederland waar ze elkaar leerden kennen. Yuli: “Ze waren nog jong en moesten zich opeens staande zien te houden in een ander land waarvan ze de taal niet spraken. Hun opvoeding was erg hiërarchisch geweest en zo voedden ze hun eigen kinderen ook op. Van mijn moeder werd verwacht dat zij voor iedereen zorgde: haar ouders, andere familieleden, zelfs de buren. Voor haar eigen gezin bleef weinig tijd over, waardoor wij vaak een oppas over de vloer hadden. Ik heb het idee dat mijn moeder toen heel erg op de automatische piloot leefde. Er was weinig aandacht en genegenheid voor ons. Ik heb de normen en waarden van mijn ouders meegekregen. Ze houden van me, dat weet ik, maar ze hebben het niet laten blijken. En daarom heb ik ook geleerd om mijn gevoelens niet te laten zien. In onze cultuur ben je geen individu, maar onderdeel van een hele groep.” 

Misbruik

Vanaf mijn vierde levensjaar ben ik jarenlang door familieleden misbruikt. Thuis en op school had niemand dat in de gaten. Ik was een heel onzeker meisje, werd gepest en kwam eigenlijk nooit voor mezelf op. Ik was wat dat betreft een makkelijk slachtoffer. Als ik er nu op terugkijk vind ik het enorm verdrietig dat niemand het gemerkt heeft; ik voelde me ontzettend eenzaam. Ik heb het misbruik diep weggestopt. Zó diep dat ik het me niet meer kon herinneren. Pas toen ik zelf moeder werd en één van die mannen op kraambezoek kwam, kreeg ik ‘flitsen’ en kon ik me bepaalde dingen opeens herinneren. Toch sprak ik er met niemand over, totdat ik brak en het er met een familielid over had. Zij zei toen: ‘Er is in de familie ook een soortgelijk verhaal. Zij is ook door hen misbruikt’. Het heeft nog een tijdje geduurd voordat ik het verhaal ook met mijn ouders en familie durfde te delen. Niet alle familieleden geloofden me, en dat heeft me intens geraakt. Mijn ouders gelukkig wel. Zij waren erg verdrietig en tot op de dag van vandaag heeft mijn moeder er veel verdriet van. Het werd een familiegeheim.” 

Vergeving

De plegers hebben mij tien jaar geleden opgezocht en om vergeving gevraagd. Ik heb hen vergeven want ik wil geen last hebben van haat- en wrokgevoelens. De ander merkt er tenslotte vrij weinig van en ik ben de enige die word vergiftigd door mijn eigen negatieve gedachten. 

De geheimen uit mijn verleden maakten mij weer kwetsbaar voor nieuw geweld. Ik hunkerde naar aandacht. Mijn eerste man heeft daar misbruik van gemaakt. Hij was narcistisch en schuwde geweld niet. Gelukkig heb ik nu een fijne man. Hij kent mijn verhaal en dat vond hij heel erg en verdrietig. Maar hij is er voor me. Het had mij heel erg kunnen helpen als ik als kind echt gezien was; als ik een gezonde basis had gehad en niet constant het gevoel had gehad dat ik werd afgewezen. Daarom wil ik ook graag mijn verhaal vertellen. Gelukkig is er tegenwoordig op scholen veel meer aandacht voor het mentale welzijn van kinderen. Maar ik wil hulpverleners nog wel graag iets meegeven. Namelijk dat ze altijd dóór moeten vragen. Probeer door het pantser heen te prikken. Heel veel vrouwen hebben geen geloof en vertrouwen in professionals en zullen daarom niet het achterste van hun tong laten zien. Ze komen met klachten als ‘depressie’ of ‘angstgevoelens’ maar laten in het midden waar dat door komt. Terwijl er misschien wel sprake is van huiselijk geweld. Daarom: vraag áltijd door!  Dat kan een hoop leed voorkomen.” 

* Yuli is een gefingeerde naam. 

KOPP/KOV  

KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Het kan gaan om één of beide ouders. De problematiek van de ouder(s) heeft vaak gevolgen voor het hele gezin. Youz en Indigo (ook onderdeel van Parnassia Groep) bieden trainingen voor deze kinderen.