11 december 2023

Jozien in JA Magazine: 'We stoppen met het toeleggen van geld op de jeugdhulp'

In het artikel 'Een lastige combinatie' in JA Magazine vertellen onderzoekers hoe combinatie-instellingen verliezen lijden op hun jeugdzorgactiviteiten en dit compenseren met inkomsten uit andere zorgvormen. Jozien Snijders deelt haar ervaringen.

 

“Wij leggen al jaren geld toe op de jeugdhulp, maar dat houdt een keer op. We stoppen daarmee”, aldus Jozien Snijders, bestuurder van Youz. Youz is onderdeel van Parnassia Groep, dat verschillende typen zorg aanbiedt. “In het verleden heeft Parnassia Groep er expliciet voor gekozen om jeugdhulp te blijven aanbieden. We willen graag een breed pallet aan zorg kunnen aanbieden aan onze cliënten.” Dat de jeugdhulp jarenlang verlies leed, werd noodgedwongen intern opgevangen. Beperkte opbrengsten van andere zorgonderdelen van Parnassia Groep zorgden ervoor dat Youz door kon blijven gaan. “Dat deden we vanuit de gedachte dat de geleverde zorg van Youz uiteindelijk toch vergoed zou gaan worden”, aldus Snijders. “Maar dat pakte in de praktijk steeds vaker anders uit. Daarnaast hebben alle onderdelen in de ggz het financieel steeds lastiger. Dit samen maakt het onhoudbaar om verliezen in de jeugdhulp nog langer te compenseren.”

Voor Snijders was de maat een paar jaar geleden vol. Ze besloot om aanbestedingen veel kritischer te benaderen. “We willen niet meer akkoord gaan met tarieven waarvoor het eigenlijk niet te doen is. Daarom stappen we regelmatig uit aanbestedingen; dit jaar al drie. Maar het liefst gaan we samen met regio’s in gesprek en laten we zien wat de reële tarieven van onze zorg zijn en wat we daarvoor doen. Het onderhandelen over tarieven gaat ons gelukkig steeds beter af.”

Lees het hele artikel in het JA Magazine van december 2023