03 juli 2024

Lupine viert vijfjarig jubileum

De Lupine Kliniek in Capelle aan den IJssel bestaat in september 5 jaar en dat gaat gevierd worden! Hoe is nog een verrassing. Sociotherapeuten Nadine Awuy en Theo Fransen blikken terug op de afgelopen 5 jaar.

Bij Lupine Kliniek – gevestigd in een woonwijk - kunnen jongeren tussen de 16 en 24 jaar terecht met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) voor een klinische behandeling. Tijdens een intensieve behandeling die gemiddeld tussen de 12 en 16 maanden duurt, ontdekken zij dat ze aan het roer van hun eigen leven kunnen staan.

Met individuele specialistische hulp kunnen jongeren met autisme naar school, werken en sociale relaties met anderen onderhouden. Lupine Kliniek richt zich hier op door toe te werken naar de hoogst haalbare zelfredzaamheid en doorstroom naar een woonvorm in bredere zin. 

Vanaf de start

Nadine en Theo zijn betrokken bij Lupine Kliniek vanaf het allereerste begin en zijn echte pioniers. Beiden waren al collega’s bij de nabijgelegen kliniek De Fjord. “Wij draaiden onze eerste dienst samen op Lupine, een half jaar voor coronatijd. Dat schept meteen een band. Ik heb altijd al affiniteit gehad met jongeren met autisme en was ook bekend met de doelgroep,” vertelt Nadine. “We stonden echt met onze voeten in de klei. Er was nog maar heel weinig toen wij hier kamen om te werken. Nauwelijks meubels en de kasten waren nog leeg en al het servies en bestek moest nog aangeschaft worden bij Ikea. Ik zie me nog sjouwen met van die grote verhuisdozen.”

Theo: “Ik vond het een uitdaging, een nieuw project. Het gaf weer nieuwe mogelijkheden in een iets andere setting want ik werkte toen al 15 jaar op De Fjord. We begonnen met 1 team met 6 bedden, inmiddels hebben we 2 teams met in totaal 12 bedden. We werken hier altijd met 3 collega’s op een groep. Je werkt hier met jongeren met een impulsproblematiek en ook automulatie komt veelvuldig voor. Voordat je hier komt werken, leer je om de-escalerend te werken zodat je jongeren veilig kan begeleiden. De eerste maanden stonden in het teken van bijscholingscursussen volgen en geven.”

Regionale partners

“Er wordt inmiddels intensief samengewerkt met andere regionale partners zoals Stichting Aafje en een zorgboerderij, waar de jongeren dan werken in de dagbesteding. Altijd gaat het om een win-win situatie: jongeren doen ervaring op en zijn tegelijk van betekenis.” Ook begeleiden Nadine en Theo de jongeren in hun dagelijkse bezigheden.

Kracht

“Ik vind het fijn en leerzaam om een jongere die met ontslag is gegaan later weer tegen te komen en dan samen terug te kijken op afgelopen periode bij Lupine. Wat ging er goed en wat minder? Soms bleek tijdens de opname dat iemand onverwachte kwaliteiten heeft. Hoe mooi is het dan om te zien hoe je iemand hebt weten te helpen om hem of haar in zijn kracht te zetten?”

Nadine: “ Ik vind vooral de betrokkenheid en gedrevenheid van het team en de collega’s het fijnste. Het zorgt voor waardevolle verbindingen en ik ben er trots op hoe wij dingen hier met elkaar doen.  Een echt kippenvel moment is toen een cliënt na intensief trainen voor een hardloopwedstrijd met mij een medaille behaalde. Zo bijzonder. Echt elke dag ga ik met plezier naar mijn werk.”