13 juni 2024

Youz en Zaans Medisch Centrum winnen Zaanse regenboogprijs 2024

Afgelopen zaterdag namen het transgenderteam van het Zaans Medisch Centrum (ZMC) en de genderpoli van Youz Zaandam samen de Zaanse Regenboogprijs 2024 in ontvangst. Alette Walstra (kinder- en jeugd) psychiater en Olga van Brandwijk, psycholoog waren als vertegenwoordigers van het genderteam van Youz aanwezig. “We waarderen deze samenwerking en kunnen kinderen en jongeren daardoor betere zorg bieden. Het winnen van deze prijs is een mooie erkenning voor de inzet van onze teams en motiveert om de genderzorg verder te verbeteren.”, aldus Alette Walstra. 

Transgenderzorg

Youz biedt samen met het ZMC behandeling aan mensen die ervaren dat het geslacht waarmee ze geboren zijn, niet past bij wie ze zijn of hoe ze zich willen uiten, zowel sociaal, medisch als juridisch. De samenwerking tussen het ZMC en Youz bestaat sinds 2021. Youz helpt kinderen, jongeren en jongvolwassenen die psychische klachten of problemen hebben. De genderpoli biedt specifiek zorg gericht op de genderontwikkeling.

Transgenderzorg ZMC biedt begeleiding en behandeling aan mensen die ervaren dat het geslacht waarmee ze geboren zijn, niet past bij wie ze zijn of hoe ze zich willen uiten. Het ZMC is het enige niet academische centrum in Nederland dat deze zorg op integrale wijze en in netwerkverband biedt aan kinderen, adolescenten en volwassenen. Als Youz realiseren wij ons dat het ZMC zich hard heeft gemaakt voor deze samenwerking, waarvoor we ze nogmaals bedanken. Vanwege de goede samenwerking tussen het ZMC en Youz en hun gezamenlijke inzet voor jongeren tot 18 jaar zijn ze samen genomineerd voor de Zaanse Regenboogprijs. 


ZaanPride en regenboogprijs

Voor de vijfde keer op rij werd in Zaanstad de lokale Pride gevierd; een vrolijk feest en tegelijkertijd een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie. Zaterdag was de Zaanse Regenboogparade in Zaandam met aansluitend een feest in het Zaantheater. Hier werd door Stichting De Zaanse Regenboog en Discriminatie.nl Zaanstreek/Waterland de Zaanse Regenboogprijs uitgereikt. Genomineerden voor deze prijs zetten zich op een bijzondere manier in voor gender- en seksuele diversiteit. De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject -vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos- en een geldbedrag van € 250,-.

De andere genomineerden waren Marijke van Vliegen, die zich al jaren inzet voor het bevorderen van inclusiviteit, met name voor ouderen uit de lhbtiqa+ doelgroep in het Erasmushuis en Angelique Melisse, die zich inzet voor mensen met een beperking en zet diversiteit binnen Odion op de kaart door gezellige en leerzame activiteiten te organiseren. Wij feliciteren hen ook met de nominatie voor hun mooie werk.