09 juni 2023

Youz Gorinchem biedt behandeling in de school; de leefwereld van een kind

De zogenoemde GGZ-inzet in de basisschool is een samenwerking tussen Youz Gorinchem en de basisscholen in SWV Driegang in zes gemeenten om meer preventief te werken. Voor 25 basisschoolkinderen komt de behandelaar van Youz sinds kort naar de school in plaats van dat het kind naar de behandelaar gaat. Het kind kan zo binnen z’n eigen vertrouwde omgeving blijven en kan het nieuw aan te leren gedrag direct toepassen.

Pilot

In SWV Driegang hebben zes gemeenten (Altena, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Molenlanden, Vijfheerenlanden en West Betuwe)  en het onderwijsveld heldere afspraken gemaakt over de samenwerking op iedere basisschool. De pilot GGZ-inzet in de school is gestart op 1 april 2023 en duurt een jaar. De eerste intakegesprekken zijn inmiddels geweest.

Laagdrempelige zorg

Op deze manier willen SWV Driegang en Youz door laagdrempelige zorg te bieden ervoor zorgen dat kinderen niet voor de voordeur van de jeugdzorg belanden. Bovendien is er intensief contact tussen de leerkracht en de behandelaar van Youz, wat ten goede komt aan de kennis om mentale gezondheid bespreekbaar te binnen de school. 

Ook zal een leerkracht steviger zijn toegerust om te kunnen afstemmen op de ondersteuning die een volgende leerling met vergelijkbare problemen nodig heeft.