‘Mijn verhaal doen vond ik eng'

Doordat Ruby (17 jaar) eindelijk iemand kon vertrouwen en in therapie is gegaan, weet zij nu hoe ze met haar klachten om moet gaan.

Niet goed genoeg

"Toen ik 12 jaar was begon het op school. Ik werd heel veel gepest en ik begon te geloven wat mijn klasgenoten zeiden. Ze zeiden van alles: dat ik dik en dom was. Het werd zo erg dat ik dacht: wat heeft het voor het zin om te leven als ik niet goed genoeg ben? ‘Ik voelde me constant heel rot, ik wilde niet meer naar school en meldde me vaak ziek. Op school hebben ze een gesprek gehad met één jongen die zelfs geruchten verspreidde dat ik aan de drugs was, maar dat hielp niet. School verwees me door naar de GGD en via hun kwam ik bij Youz terecht."

Je geeft veel van jezelf bloot

"In het begin vond ik het wel eng om mijn verhaal te doen, maar ook fijn om het aan iemand te vertellen die ik kon vertrouwen waarvan ik wist dat zij het niet tegen mij zou gebruiken. Je geeft heel veel van jezelf bloot aan iemand die je niet goed kent. Bij Youz had ik regelmatig gesprekken. Ik leerde hoe ik assertiever kon zijn en kon aangeven dat ik iets vervelend vond. Uiteindelijk ben ik in een andere klas terecht gekomen die veel meer tegen pesten was."

Terugval

"Na een paar jaar had ik toch weer een terugval. Een jongen die ik goed kende overleed. Ik wist niet zo goed hoe ik daarmee om moest gaan. Toen ben ik begonnen met mezelf te snijden, een paar keer per dag. Ik heb het lang verborgen gehouden, maar mijn ouders kwamen erachter. Op school had ik het aan een meisje verteld die het had doorverteld en het pesten begon opnieuw. Ik ben toen zelf naar de huisarts gegaan. Ik had voor mijn gevoel twee opties: of een einde aan mijn leven maken of hulp zoeken."

EMDR

"Inmiddels gaat het een stuk beter. Ik heb EMDR gehad. Dit is een therapie waarbij je terug denkt aan nare gebeurtenissen, terwijl je ondertussen naar lichtjes kijkt. Voor je gevoel zit je niet in die gebeurtenis. Daardoor kun je de controle nemen over de situatie. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd: wil je iemand meenemen naar een situatie? Je krijgt de kans om te doen wat jij wilt in een situatie, het maakt niet uit wat."

Positieve ervaring

"Ik heb nog steeds wel last van angst en af en toe voel ik me nog somber, maar ik weet nu hoe ik daarmee om moet gaan, dat ik mezelf geen pijn meer doe. Ik weet nu ook hoe ik door moet zetten en me niet gelijk ziek te melden als ik me niet goed voel. Het laatste jaar op mijn middelbare school was een hele positieve ervaring, dus dat hielp enorm."