Behandeling en verblijf pagina kop

Facturatie jeugd-GGZ aan gemeentes

Facturatie jeugd-GGZ aan gemeentes

De behandelingen die wij bieden aan kinderen en jongeren worden vergoed door hun gemeente. In de factuur die naar de gemeente wordt gestuurd staat standaard de hoofddiagnose van de behandeling vermeld. Deze informatie gebruikt de gemeente alléén voor betalingsdoeleinden en voor geen enkel ander doel. Wil je dat deze informatie niet vermeld wordt, meld dat aan de behandelaar en vul een formulier in. Dit heet een opt-out-regeling.

Veelgestelde vragen

Waarom staat mijn diagnose op de factuur aan de gemeente?
De gemeente betaalt de jeugd-ggz. Het is standaard zo geregeld dat de diagnose wordt vermeld op de factuur. Elke diagnose heeft een bijbehorend kostenplaatje.

Wat doet de gemeente met de gegevens over mijn diagnose?
Niets. De gegevens worden enkel gebruikt voor betalingsdoeleinden.

Wat is een opt-out formulier?
Als je dit formulier invult en terugstuurt naar de instelling waar je behandeld werd, dan geef je aan dat jij niet wilt dat de diagnose van jou/ jouw kind bekend wordt bij de gemeente. De zorginstelling vermeldt de diagnose dan niet op de factuur.

Waar kan ik het opt-out formulier vinden?
Zo'n verklaring download je hier.

Hoe moet ik het opt out formulier precies invullen?
Als wij je het opt-out formulier toesturen, dan zijn onze gegevens al ingevuld. Download je zelf het formulier, dan moet je nog een aantal gegevens invullen. Zie het voorbeeld, de geel gearceerde velden moeten ook ingevuld worden.

Naar welk retouradres kan ik het opt-out formulier toesturen?
Naar Centrale Aanmelding en Toeleiding Parnassia Groep t.a.v. centrale zorgadministratie, Antwoordnummer 24680, 2490 WB Den Haag. Een postzegel is dus niet nodig.  

Moet ik het formulier opnieuw invullen als er een nieuwe behandeling wordt gestart?
Nee. Het formulier kan eenmalig worden ingevuld, dit wordt verwerkt bij elke volgende behandeling. Een behandeling wordt ook wel een DBC genoemd.


Welke AGB-code moet ik gebruiken?
De AGB-code van Parnassia Groep is 06290832. Deze code staat standaard op elk formulier. Elk zorgmerk dat onderdeel zijn van Parnassia Groep werkt onder deze AGB-code. Dit kan iedereen zelf nakijken op www.agbcode.nl

Mijn kind is tussen 12 en 16 jaar. Moet hij/zij zelf ook tekenen?
Ja. Kinderen tussen 12 en 16 jaar moeten, net als hun ouder/verzorger, het formulier ondertekenen. Het formulier moet voorzien zijn van de handtekening van jouw kind en van de ouder/verzorger.

Ik ben nu in behandeling, hoe zorg ik ervoor dat mijn diagnose niet vermeld wordt op de factuur aan de gemeente?
Bespreek dit met jouw behandelaar.

Mijn ouders weten niet dat ik in behandeling ben. Komen ze er achter als ik een opt-out formulier invul?
Nee. Alle post die wij versturen is in blanco enveloppen, ook de gemeente doet niets met de informatie over jouw factuur.