paginakop sub Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

'Ik was altijd al 'anders' '

'Ik was altijd al 'anders' '

Lotte (20 jaar) heeft veel geleerd over haar stoornis, maar belangrijker, ze voelde zich welkom bij Youz.

‘Ik was altijd al 'anders'

"Ik heb me nooit geaccepteerd gevoeld en werd gepest 'zonder (aantoonbare) reden'. Ik werd snel kwaad en moest vaak huilen om redenen die tot heden nog steeds vrij onduidelijk zijn. Ik viel overal buiten en sloot me dan liever op in mijn eigen wereldje, waar ik de baas ben en ik overal controle over heb."

‘Een label, dat zegt niets'

"Toen ik twaalf was kreeg ik de diagnose Syndroom van Asperger. Fijn, maar dat maakte niets duidelijk. Mijn ouders gingen zich erin verdiepen terwijl ik zonder veel klachten naar de middelbare school ging."

‘Autisme, dat had ik vroeger'

"De eerste drie jaar daar leek mijn autisme onzichtbaar. Ik had geen klachten buiten het feit dat ik me nog steeds buitengesloten voelde. Pas in de derde toen het 'puberen' begon en de school hogere eisen begon te stellen kreeg ik het zwaar. Heel zwaar. Alles veranderde en ik raakte compleet in paniek."

‘Voor het eerst mezelf zijn'

"Ik ben toen verwezen naar Youz en daar heb ik inmiddels meerdere behandelaars gehad. Allemaal unieke mensen die allemaal een andere kijk op dingen hebben. Waar de ene oplossing niet hielp, kon een ander me helpen op een andere manier. Ik heb er veel geleerd, maar belangrijker, ik voelde me welkom. En dat maakte het ook fijn om te werken aan lastige onderwerpen. Ik kan er altijd terecht en toen het nodig was is mijn behandelaar meerdere keren naar mijn school gekomen om met de docenten een plan te maken zodat ik mijn havo-diploma heb kunnen halen."

‘Ervaringsdeskundige, ík weet wie ík ben'

"Tijdens mijn jaren bij Youz heb ik steeds meer geleerd over mijzelf, over mijn autisme en het deel van mij, wat ook echt uniek voor mij is. En hoewel ik arbeidsongeschikt ben en geen druk aankan, kan ik wel anderen helpen, door mijn kennis te delen met hen, die aan het begin staan van de reis die ik ook doorlopen heb."

‘Ik ben autistisch, dus ik ben nooit saai'

"Autisme heeft veel nadelen en het beperkt me zeker. Maar, mijn autisme is ook mijn sterkste punt. Ik werk heel precies, ben vrij slim, ben heel loyaal en met mijn ervaringen kan ik anderen helpen. En dat is goud waard."