paginakop sub Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Moeder over autisme zoon

Moeder over autisme zoon

'Ik wist meteen al dat Bradley anders was dan zijn leeftijdsgenootjes'

Niets aan de hand

"Toen Bradley acht maanden oud was, kon hij soms urenlang gefascineerd in de lucht kijken en naar zijn handen terwijl er niets te zien was. Dit duurde soms wel twee uur. Hij was veel serieuzer dan zijn leeftijdsgenootjes. En vaak werd hij heel driftig. Hij bonkte met zijn hoofd op de grond, gooien met spullen of beet me om niets. Maar hij kon zich niet uiten. Het consultatiebureau zei destijds dat er niets aan de hand was, dat het wel weer over ging. Als moeder weet je gewoon dat er iets met je kind is, alleen wist ik niet wat."

PDD-NOS

"Door een verhuizing kwamen we bij een ander consultatiebureau terecht. We waren nog geen vijf minuten binnen en een medewerker zei gelijk dat hij autisme had. Via via kwamen we bij Youz terecht. Daar werd Bradley geobserveerd en inderdaad de diagnose PDD-NOS en een angststoornis vastgesteld. Waar hij bang voor was? Het was niet zozeer angst, maar een over-fascinatie voor bijvoorbeeld de dood. Hij creërde angst voor verlies, bijvoorbeeld om mij kwijt te raken. Nu hij ouder is, is dat veel minder geworden, omdat hij dat beter kan relativeren. En nu is de fascinatie positief. Hij schrijft fantasieverhalen in het Engels over karakters."

256 speelgoedauto's op een rij

"Het hebben van autisme zorgt er bij Bradley voor dat hij erg gericht kan zijn op bepaalde zaken. Hij had bijvoorbeeld een keer 256 speelgoedauto's op een rij in de woonkamer gezet. Ik had er stiekem één omgeruild. Toen hij terug kwam, wist hij dat er iets niet klopte en ook precies om welk autootje het ging. Al vanaf zijn tweede jaar kon hij auto's van familie en kennissen herkennen aan het logo op de wieldop als hij in de kinderwagen zat".

Tip voor ouders

"Bradley is inmiddels 14 jaar oud en zit op het VMBO 2 Theoretische leerweg. Ik ben erg trots op hem en op het feit dat we hebben doorgezet. Het heeft me wel 14 jaar van mijn leven gekost. Ik ging elke dag met hem naar school en begeleidde hem in de school door veel aanwezig te zijn. Als hij dan een driftbui kreeg, kon ik hem opvangen. Een tip voor ouders die een kind met autisme hebben: observeer je kind goed en probeer te achterhalen wat er precies gebeurt voordat hij/zij een bui van onvermogen krijgt. Zo kun je meteen handelen en dat bespaart iedereen een hoop frustratie. Het kost wel heel veel energie en je moet geduld hebben."