paginakop sub Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Omgaan met autisme

Omgaan met autisme

Een diagnose in het autismespectrum is ingrijpend voor jou, voor je ouder(s), maar ook voor de rest van het gezin en de omgeving. "Autisme is niet te genezen. Gelukkig zijn er wel gespecialiseerde behandelingen die helpen bij het verminderen van klachten, het verbeteren van vaardigheden en een toename van kennis en inzicht in de stoornis", zegt Jacqueline Bailly, psychotherapeut en directeur zorg bij Youz.

Heb jij autisme? Wij helpen je

De huisarts geeft je (of je ouders) een verwijsbrief waarmee je je kunt aanmelden bij een gespecialiseerde instelling zoals Youz. We beginnen met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek stellen we je allerlei vragen en nemen we vaak vragenlijsten door. Na de intake besluiten we eventueel tot verder onderzoek waarin we je (of jouw kind) observeren. We hebben vervolggesprekken met jou, alsook met je ouders over je ontwikkeling als kind. Soms doen we ook een intelligentieonderzoek. Als uit de onderzoeken en gesprekken blijkt dat er sprake is van diagnose autisme, Asperger of PDD-NOS, maken we samen (met jou én je ouders) een behandelplan. Daarin leggen we ondermeer uit hoe we jou verder helpen.

Behandeling autisme, Asperger en PDD-NOS bij kinderen en jongeren

In veel gevallen maken we gebruik van online modules ter ondersteuning van de behandeling van autisme bij kinderen en jongeren. We bieden bijvoorbeeld:

Complexe klachten en problematiek

Wij hebben speciale teams waar kinderen én volwassenen met autisme, Asperger of PDD-NOS naar toe verwezen worden door hun zorgverlener. Deze teams hebben de naam Sarr Expertisecentrum Autisme.

Sarr Expertisecentrum Autisme voert regelmatig onderzoek uit naar effectieve behandelmethodes. Kinderen en hun ouders kunnen terecht op onze locaties in Rotterdam en Purmerend.