Anorexia nervosa

Anorexia

Bang om dik te worden. Dat zijn mensen met anorexia. Zij willen vaak niet eten of alleen heel weinig eten. Ze willen dunner zijn dan wat eigenlijk gezond voor ze is. Daarom braken ze vaak hun eten weer uit of gebruiken ze laxeermiddelen om heel snel weer naar de wc te kunnen gaan. Daardoor kijgen ze te weinig voedingsstoffen binnen om zich goed te ontwikkelen en hebben ze moeite met opletten op school of huiswerk doen. Ze worden vaak mager en krijgen lichamelijke klachten.

De angst om aan te komen of de wens om af te vallen is zo groot, dat (niet) eten hun leven volledig beheerst. Mensen met dit eetprobleem zijn geobsedeerd bezig met het tellen van calorieën, voedsel en de weegschaal. Ze leggen zichzelf een zwaar eet- en beweegpatroon op. Het dagelijks wegen en meten van het lichaamsomvang hoort daarbij.

Een eetprobleem verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag of denk je dat je anorexia hebt? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling bij Youz.

Meer informatie over eetproblemen