paginakop sub Eetstoornis

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa

Als je anorexia nervosa hebt ben je erg bang om in gewicht aan te komen of om dik te worden. Je wilt vaak niet eten of alleen heel weinig eten. Je wil graag dunner zijn dan wat eigenlijk gezond voor je is. Daarom braak jij vaak je eten weer uit of gebruik je laxeermiddelen om heel snel weer naar de wc te kunnen gaan. Daardoor krijgen je te weinig voedingsstoffen binnen om jezelf goed te ontwikkelen en heb je moeite met opletten op school of huiswerk maken. Als je anorexia nervosa hebt wordt je vaak mager en krijg je lichamelijke klachten.

De angst om aan te komen of de wens om af te vallen is zo groot, dat (niet) eten je leven volledig beheerst. Je bent geobsedeerd bezig met het tellen van calorieën, voedsel en de weegschaal. Je legt jezelf een zwaar eet- en beweegpatroon op. Het dagelijks wegen en meten van de lichaamsomvang hoort daarbij.

Een eetprobleem verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag of denk je dat je anorexia hebt? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling bij Youz.

Meer informatie over eetproblemen