paginakop sub Eetstoornis

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa

Als je boulimia nervosa hebt ben je erg bang om te eten. Je eet daarom vaak niet of juist heel veel. Jongeren met boulimia hebben veel ‘vreetbuien', maar zijn tegelijkertijd heel kritisch op hun gewicht. Als je zo'n eetbui hebt, dan heb je het gevoel niet meer te kunnen stoppen met eten tot alles op is. En om dat eten zo snel mogelijk weer kwijt te raken ga je vervolgens overgeven of laxeerpillen gebruiken om het eten weer uit te poepen. Jongeren met boulimia sporten soms ook heel veel om niet zwaarder te worden.

Een eetbui bij iemand met boulimia verloopt vaak via een bepaald patroon. Eerst fantaseer je over wat je wilt eten. Vervolgens ga je het kopen. Zodra je thuis bent begin je met eten. Dit gebeurt dwangmatig, zonder te proeven en zonder dat je er van geniet. Je hebt jezelf niet meer onder controle. En je eet alles op, tot en met de laatste kruimel. Pas dan begint het schuldgevoel en de angst om aan te komen.

Het belangrijkste voor jou is om de eetstoornis te erkennen en serieus te nemen. Dit is de eerste stap in de behandeling. Denk jij zelf boulimia te hebben of herken je de signalen bij iemand in je omgeving? Neem dit serieus. Bezoek bijvoorbeeld je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling bij Youz.

Meer informatie over eetproblemen