Psychose behandeling

Als je vaak dingen ziet, hoort of voelt die er niet zijn of heel achterdochtig wordt en grip verliest op wat je meemaakt, dan kan er sprake zijn van een psychose.

Psychotische ervaringen

Veel mensen denken bij psychose (en al helemaal bij schizofrenie) aan enge, gekke en gevaarlijke mensen die helemaal van de wereld zijn. Ze kunnen niets meer en beter worden is onmogelijk. Gelukkig klopt dat beeld niet.

Behandeling psychose

Tijdens individuele therapie leer je wat een psychose inhoudt, hoe je deze kan herkennen en wat je eraan kan doen. Een psychiater houdt jouw conditie in de gaten en schrijft als dit nodig is medicijnen voor die de verschijnselen verminderen en voorkomen dat je een nieuwe psychose krijgt. Je vader, moeder of verzorger krijgt begeleiding en uitleg over psychose door middel van psycho-educatie.

Heb je een vermoeden dat je psychotisch bent of wordt? Meld je aan.

Vooruitzichten

De duur van de behandeling is afhankelijk van het effect; het is onmogelijk een prognose te geven na een eerste psychose. Sommige jongeren hebben er nooit meer last meer van. Anderen houden enkele klachten of krijgen opnieuw een psychose. Samen met jou en je ouders of verzorgers bepalen we wat er nodig is. De meeste jongeren met een vroege psychose zijn één tot drie jaar in behandeling.