'Het is alsof je eigen stem tegen je is'

Voor Robbin (17 jaar) heeft Youz al veel betekend. Hij gelooft dat hij er weer helemaal bovenop komt.

Je eigen stem tegen je

Robbin kreeg rond zijn veertiende last van een stem die negatieve dingen tegen hem zei. "Het is alsof je eigen stem tegen je is. De stem zei tegen me dat ik dingen niet goed deed, lelijk en dik was."

De stem sloop er een beetje in en Robbin raakte eraan gewend. Totdat het erger werd en hij ook dingen moest doen. Hij raakte erg van slag en kreeg zelfmoordgedachtes. Toen heeft hij het zijn ouders verteld. "Dat was wel raar, want het was niet iets wat ik van de daken wilde schreeuwen. Ik ben normaal niet echt open. Maar mijn ouders merkten aan mij dat het steeds slechter met me ging."

Je bepaalt zelf wat er gebeurt

Via de huisarts kwam Robbin bij Youz terecht. "De mensen bij Youz zijn altijd een luisterend oor voor me. Ze geven een gevoel dat je begrepen wordt. Wat ik heel fijn vind is dat niets uit mijn eigen dossier geheim is. Ik lees alle verslagen mee en bepaal zelf wat er gebeurt. Waar ik ook blij mee ben is dat er begeleiding voor mijn ouders is."

Meer onder de mensen

"Door de medicijnen die ik krijg heb ik minder zelfmoordgedachtes. De stemmen zijn nog niet helemaal weg, maar ik merk wel dat ik iets meer open ben. Ik was altijd erg gesloten omdat ik niemand tot last wilde zijn. Ik vertel nu meer en kom meer onder de mensen. Ik was eerst wel bang dat mijn vrienden anders tegen me aan zouden kijken, maar dan doen ze gelukkig niet."