paginakop angsstoornis sub

Moeder over angststoornis dochter

Moeder over angststoornis dochter

‘Gelukkig wilde zij zelf behandeld worden. We waren erg blij en hadden er gelijk vertrouwen in.'

Weinig hulp

"Lisa is nu 16 jaar, maar het probleem begon op de basisschool. Ze had moeite met rekenen en heeft hierdoor groep 4 over moeten doen. Dit leverde niets op, ook omdat ze weinig hulp kreeg. Verschillende leerkrachten zeiden zelfs dat ze dom was. Een test in groep 7 wees mogelijk dyscalculie uit. Lisa's opa overleed, na een lang ziekbed, een jaar later. Zij was daarbij. Op school heeft niemand gevraagd hoe het met haar ging. Ze werd zelfs genegeerd door haar leerkracht."

Behoorlijke rekenachterstand

"Vlak voordat Lisa naar de middelbare school ging, maakte zij een aantal ingrijpende dingen mee. Eerst werd ze van haar fiets geslagen door een onbekende man omdat ze niet snel genoeg opzij ging. En een maand later werd ze onder bedreiging van een mes beroofd van haar telefoon. De dader woonde vlakbij. Wij hebben haar de eerste drie maanden met de auto moeten brengen omdat ze niet alleen durfde. De eerste klas op de middelbare school verliep nog wel goed, maar Lisa had wel een behoorlijke rekenachterstand.  Die klas werd opgesplitst en toen verergerde de situatie."

We hebben alles geprobeerd

"Lisa had het slecht naar haar zin en voelde zich verschrikkelijk eenzaam. Ze ging spijbelen en had veel onvoldoendes door haar verzuim. Haar mentrix kleineerde haar, zette haar voor schut tegenover haar klasgenoten en sprak openlijk in de klas over haar slechte cijfers en spijbelgedrag. We hebben alles geprobeerd maar niets lukte. Ze ging niet meer. Uiteindelijk kregen we met schoolinspectie te maken, die alleen maar dreigementen uitte en geen hulp voorstelde."

Stapje voor stapje

"We hebben zelf hulp gezocht maar werden van het kastje naar de muur gestuurd. De ene organisatie vond haar problemen te licht en de andere te zwaar. Uiteindelijk zijn we bij Youz terechtgekomen om Lisa te laten testen. Hier kwam uit dat ze een angststoornis had. Gelukkig wilde zij zelf behandeld worden. Wij waren erg blij en hadden er gelijk vertrouwen in. Stapje voor stapje is het gelukt om Lisa weer naar school te krijgen. Youz heeft zeer goed contact met de school en kon ook de hulp bieden die nodig was. We zijn nu ruim een jaar verder. Lisa werkt twee dagen per week en gaat drie dagen naar school."