paginakop angsstoornis sub

Omgaan met angst

Omgaan met angst

Het is soms lastig om in te schatten of jij meer dan gemiddeld angstig bent. Allereerst: vertrouw op je gevoel! Als je het idee hebt dat er meer aan de hand is, ga dan naar de huisarts. Hij of zij beoordeelt de klacht en je gevoel vanuit een deskundig oogpunt. De huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste hulpverleners. Wacht hier niet te lang mee! Hoe eerder angstklachten worden behandeld, hoe sneller je weer volop in het leven staat. Een leven met angst is tenslotte nergens voor nodig.

Omgaan met angst

Angst leidt tot uitputting. Je leven wordt negatief beïnvloed door de angst. Niet alleen jij hebt er last van, maar vaak ook je familie en je vrienden. Je laat mensen die dichtbij je staan steeds minder toe in je leven. Vaak zorgt de angst ervoor dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Dit moet je stoppen en Youz kan je daarbij helpen.

Praat over je angstige gevoelens met iemand die je vertrouwt. Dat kan al enorm opluchten, want dan zit je er niet meer alleen mee. Daarbij kan het je helpen als iemand neutraal naar je angst kijkt en je kan geruststellen.

Angst komt vaak door je gedachten. Je denkt dat iets helemaal mis zal gaan als je gaat doen waar je bang voor bent, maar vaak is dat helemaal niet zo. Door over je angst te praten kun je kijken of je gedachten wel kloppen. En zo kun je leren steeds positiever te denken, zodat je angst af kan nemen.

In kleine stappen je angst overwinnen

Probeer ook zelf je angst aan te pakken. Je kunt in kleine stapjes oefenen je angst te overwinnen. Dat lijkt misschien heel eng, maar het helpt echt. En je hoeft het niet in een keer goed te doen. Door toch de eerste stap te nemen, ga je steeds een beetje vooruit en overwin je stapje voor stapje je angst.

Schrijf het op

Schrijf op waar je precies bang voor bent. Dat geeft je overzicht, zodat je met iets meer afstand naar je angst kunt kijken. Hierdoor ga je ook je eigen bezorgde en angstige gedachten bijstellen.

Bel de huisarts

Lukt dit niet, maak dan een afspraak met je huisarts. Je kunt bijvoorbeeld samen met je ouders naar die afspraak gaan. Blijf er niet mee rondlopen. Hoe eerder je het angstprobleem aanpakt, des te eerder en makkelijker kom je ervan af.