verslaving sub paginakop

‘Ik heb mijn verslaving onder controle!’

‘Ik heb mijn verslaving onder controle!’

Goede hulp en begeleiding vinden voor zijn wietverslaving was voor Duncan (20) niet makkelijk. Tot hij bij Youz verslavingszorg terecht kwam. Na zijn behandeling kijkt hij eindelijk weer positief naar de toekomst.

Harddrugs en wiet 

Op hele jonge leeftijd komt Duncan al in aanraking met drugs vanwege psychische problemen. "Op mijn 14e begon ik met verschillende soorten harddrugs, zoals LSD, XTC en GHB en daarnaast blowde ik ook regelmatig’, vertelt Duncan. ‘Dat deed ik bijna dagelijks. Op mijn 18e besefte ik me dat ik zo niet verder kon leven.’ Duncan stopt met harddrugs, maar zijn wietverslaving blijft hardnekkig. ‘Ik blowde tussen de 3 en 5 gram wiet per dag, flinke hoeveelheden dus. Om dit te financieren dealde ik ook drugs."

Klinische opname 

Duncan komt in april 2019 in behandeling bij Youz verslavingszorg voor zijn wietverslaving. Om te ontgiften begint hij met een klinische opname van drie weken. Duncan: "Ik bleef hierna vier maanden clean, maar kreeg een terugval toen mijn relatie uitging, waarna ik weer in de kliniek terecht kwam." Na een week verlaat hij de kliniek weer en begint hij stap voor stap weer aan zijn toekomst te denken. ‘Ik begon met de koksopleiding en kon ervaring opdoen in een restaurant van iemand die ik al heel lang ken en ook op de hoogte is van mijn verslaving.’

'Op mijn plek bij Youz'

Naast zijn klinische opnames, heeft Duncan ook wekelijks gesprekken met een psychologe. Deze gesprekken vinden eerst fysiek plaats en in 2020, vanwege de coronacrisis, voornamelijk online via het platform van Youz. Met haar bouwt hij een speciale band op. "Zonder haar had ik hier niet meer gestaan", stelt Duncan. "Zij heeft me door een moeilijke tijd geholpen waarin ik het echt niet meer zag zitten. Ik wilde in die periode het liefst wegrennen voor mijn problemen. Zij wist precies de goede vragen te stellen, waardoor ik mijn problemen wel onder ogen móest komen. In de afgelopen 13 jaar heb ik veel verschillende psychologen, psychiaters en begeleiders gehad, maar bij Youz voelde ik me pas echt op mijn plek."

'Ik heb mijn wietverslaving onder controle!'

Na bijna twee jaar behandelen rondt Duncan in december 2020 zijn behandeling af. Dankzij zijn begeleider en psycholoog kijkt hij weer positief naar het leven en de toekomst. "Ik haal veel energie uit de koksopleiding. Met eten bezig zijn, vind ik echt een voorrecht!" zegt Duncan. ‘Wel blow ik af en toe weer, maar ik heb mijn wietverslaving nu onder controle en ik weet hoe ik eventuele problemen kan herkennen. Ik heb diep respect voor het team van Youz."