verslaving sub paginakop

Lachgas

Lachgas

Lachgas wordt onder andere gebruikt als drijfgas in de voedingsindustrie (voor o.a. slagroomspuiten) en als narcosemiddel in de geneeskunde. Het is een geurloos, niet irriterend gas en de werkzame stof is distikstofmonoxide (N2O). Als drug wordt lachgas gebruikt door vanuit de cilinder ballonnetjes te vullen. Je inhaleert het gas uit de ballon. De verkoop van lachgas op deze manier is illegaal en aan het gebruik van lachgas zijn risico’s verbonden.

Risico's van lachgas

Zuurstoftekort

Door tijdelijk zuurstoftekort kan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid en kan je daardoor ongelukkig vallen.

Bij zwangerschap is zuurstoftekort zeer riskant voor de baby. Uit dieronderzoek blijkt dat gebruik van lachgas kan leiden tot schade aan de ongeboren vrucht en tot spontane abortus.

Bevriezing

Als lachgas direct uit de gastank, gaspatroon of spuit wordt gebruikt, kunnen de lippen of longen bevriezen.

Vruchtbaarheid

Veelvuldig gebruik van lachgas kan zorgen voor een verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen.

Hersenschade

Bij chronisch gebruik (maanden of jarenlang bijna dagelijks gebruik) van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op; dit kan tot neurologische stoornissen leiden. Dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B zijn tintelingen in tenen en vingers.

Verder blokkeert lachgas de glutamaatreceptor. Hierdoor kan hersenschade ontstaan. Narcose met lachgas aan jonge kinderen wordt daarom afgeraden.

Verslaving

Lachgas is niet lichamelijk verslavend, maar geestelijke verslaving is in theorie wel mogelijk.

Advies

Net zoals alle andere drugs is het gebruik van lachgas dus niet zonder risico's. Zeker bij jongeren is er kans op hersenschade. Het advies voor jongeren is dan ook om geen lachgas te gebruiken!

Bron: Centrum Veilig en Gezond Uitgaan