verslaving sub paginakop

Roken

Roken

Het is algemeen bekend dat roken niet goed is voor je gezondheid. Toch rookt ongeveer een kwart van de mensen van 15 jaar en ouder in Nederland. Dit komt omdat in tabak de stof nicotine zit die verslavend werkt.

Nicotine

Als je rookt, komt de nicotine via de longen in het bloed. In eerste instantie prikkelt het de zenuwcellen. Vervolgens worden de zenuwcellen verdoofd. Nicotine zorgt voor een alert en opgewekt gevoel. Het neemt hongergevoelens weg.

Opwekkende werking

Nicotine is een stof met een opwekkende werking. Veel mensen zeggen dat ze rustiger worden van het roken. Vaak worden mensen rustiger van het roken omdat de ontwenningsverschijnselen, zoals onrust, trillen en zweten, verdwijnen als het lichaam de stof nicotine weer binnenkrijgt.

Het roken van tabak heeft veel gevolgen voor je gezondheid, onder andere:

  • Een slechte conditie.
  • Vaak hoesten.
  • Gele tanden.
  • Grauwe en grijze huid
  • Rimpels

Daarnaast heb je veel meer kans op allerlei erge aandoeningen, zoals kanker, COPD (een vernauwing van de luchtwegen) en hartfalen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de lange lijst met gevolgen.

Wil je stoppen met roken?

Roken is een verslaving. Als je wilt stoppen dan kan dit moeilijk zijn. Hoe moeilijk het is, verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen geldt hoe langer je rookt en hoe meer je rookt, hoe moeilijker het is. Je kunt ontwenningsverschijnselen krijgen.