'Mijn verslaving is elke dag een strijd'

Na een behandeling bij Youz verslavingszorg voor zijn wietverslaving ziet Jonathan (21) het leven weer positief in. Tot hij een aantal tegenslagen achter elkaar te verwerken krijgt. Hij valt terug in zijn verslaving en klopt weer bij Youz aan.

Jonathan begon op zijn 14e met blowen. Eerst doet hij dat nog af en toe, maar op zijn 16e is blowen voor Jonathan de dagelijkse realiteit. "Mijn moeder trok toen aan de bel en meldde me aan bij Youz’, vertelt Jonathan. ‘Ik zag alleen zelf het probleem nog niet. Ik ging wel naar de afspraken, maar ik deed er vervolgens niks mee.’ Het keerpunt komt voor Jonathan als hij in 2018 op vakantie gaat. ‘Ik had de hele vakantie niet geblowd en kon daardoor ook niet genieten. Toen begon ik het echt serieus te nemen."

Positief over de toekomst

Met een psycholoog pakt Jonathan door middel van cognitieve gedragstherapie en terugvalmanagement zijn verslaving aan. "Daar had ik echt wat aan. Ze keken vooral naar mijn persoonlijke en dagelijkse leven en begeleidde me goed", stelt Jonathan. "Toen ik klaar was met de behandeling was ik dan ook heel positief over de toekomst en had ik de gebeurtenissen uit het verleden een plekje kunnen geven."

Persoonlijk contact

In de zomer van 2020 gaat het echter mis. De druk op zijn werk neem toe en verhuizen levert Jonathan een hoop stress op. "Toen begon ik weer met blowen, steeds meer. In november nam ik daarom zelf weer contact op met Youz." Naast terugvalmanagement en cognitieve gedragstherapie richt de behandeling van Jonathan zich nu ook op traumaverwerking en heeft hij gesprekken met een psychiater. Vanwege het coronavirus vinden deze gesprekken eerst online plaats via het platform van Youz. Jonathan: "Het was fijn dat het door kon gaan in coronatijd, maar ik heb liever persoonlijk contact. Gelukkig kan ik nu weer naar locatie voor de gesprekken met mijn hoofdbehandelaar".

Elke dag een strijd

Voor Jonathan is zijn verslaving nog elke dag een strijd. "Het verschilt per week hoe ik me voel. De ene week ben ik hoopvol dat ik hier weer uit kom en de andere week kan het me allemaal niets schelen." Met deze gevoelens kan hij gelukkig altijd terecht bij Youz. "Ik heb het 06-nummer van mijn hoofdbehandelaar en kan dag en nacht, 7 dagen per week, appen als er iets dwarszit. Dat geeft mij wel wat rust."