verslaving sub paginakop

Heroïne

Heroïne

Heroïne behoort tot de opiaten; stoffen die uit papaver worden gehaald. Door de onrijpe zaadbol van de papaver in te kerven en het vrijkomende melksap te drogen, ontstaat ruwe opium. Uit die ruwe opium kan morfine worden gehaald. En uit morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt.

Risico’s van heroïne

Zeer verslavend

 Al na een paar weken kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden als je stopt. Er is steeds meer nodig om hetzelfde effect weer te voelen. De gevolgen van het gebruik van heroïne zijn dan ook groot.

Verwaarlozing en ondervoeding

Als je afkickverschijnselen hebt van heroïne dan wil je maar één ding: een nieuwe portie heroïne. Na verloop van tijd wordt dope scoren het enige dat telt. Je verwaarloost jezelf, raakt ondervoed en wordt vatbaarder voor ziektes. Omdat heroïne pijn onderdrukt, merk je het vaak niet eens als je (ernstig) ziek bent. Longontsteking bij gebruikers komt regelmatig voor.

Criminaliteit en prostitutie

Veel heroïnegebruikers verliezen het contact met hun omgeving en vereenzamen. Om aan geld voor heroïne te komen, belanden veel gebruikers vaak in de (kleine) criminaliteit en prostitutie.

Besmetting

Bij het gebruik van vuile spuiten loop je risico op infecties en besmetting met het HIV-virus of Hepatitis B en C (ernstige leverziekten).

Overdosis

Heroïne vertraagt je ademhaling. Daarom kan bij een overdosis een ademstilstand optreden. Een overdosis kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld doordat de heroïne sterker is dan gewoonlijk. Of doordat je afgekickt bent en daarna weer dezelfde dosis gebruikt als vroeger, of als je plotseling weer overstapt van chinezen naar spuiten. Een overdosis kan ook ontstaan door combinaties met ander drugs of door oververmoeidheid en een verminderde weerstand. Spuiters lopen een groter risico op een overdosis.

Hoger sterftecijfer

De sterfte onder heroïnegebruikers is veel groter dan onder de rest van de bevolking. Naast een overdosis en aids zijn doodsoorzaken: levercirrose, kanker, longproblemen, hart- en vaatziekten, zelfdoding, ongevallen en geweld. Vaak is ook de manier van leven van de heroïnegebruikers zo slecht, dat de levensduur vaak korter is in vergelijking met niet gebruikers.

Verstoorde menstruatie

Heroïnegebruik verstoort je menstruatiecyclus. Soms verdwijnt de menstruatie helemaal. Maar dat wil niet zeggen dat je niet zwanger kan raken. Het kan dan ook zijn dat je pas laat weet dat je zwanger bent. Baby’s van heroïneverslaafde moeders worden verslaafd geboren en moeten eerst afkicken.