Behandeling en verblijf pagina kop

Concentratieproblemen

Concentratieproblemen

Je kind is door het minste geringste afgeleid, kan niet stilzitten of is juist een dromer. Je kind bemoeit zich met van alles en kan ondertussen zijn bord niet leeg eten. Maar urenlang een bouwwerk maken of een game spelen lukt hem of haar wel. Vaak is de korte concentratieboog de oorzaak van iets anders waar je kind mee bezig is. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag, een ruzie of spanning thuis. Als je kind niet goed in zijn of haar vel zit, bijvoorbeeld door onzekerheid, ruzie of ziekte kan dat ook leiden tot moeite zich te concentreren. Of je kind verveelt zich doordat het thuis of op school te weinig uitgedaagd wordt.

Wat is een concentratieprobleem

Wanneer je kind steeds weer moeite heeft met concentratie, de focus op verkeerde dingen richt of steeds de concentratie maar kort kan vasthouden, dan gaan we spreken over een concentratieprobleem.

Tips bij een concentratieprobleem

Als je je verdiept in het concentratieprobleem, merk je dat het meestal om onderliggende problemen gaat. Kijk goed naar je kind en wat hij of zij nodig heeft. Hieronder geven we je een aantal tips

  • Zorg dat je rustig en duidelijk praat.
  • Biedt structuur thuis: op vaste tijden spelen, huiswerk maken, eten en naar bed.
  • Goed gedrag belonen. Dus niet alleen zeggen wat je kind niet goed doet, maar vooral ook wat wel goed gaat. Het prettige gedrag van je kind belonen werkt veel beter dan zeggen wat je kind fout doet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat ben je lekker rustig aan het spelen’
  • Consequent zijn: Als je iets afspreekt met je kind, doe het dan ook. Zeg duidelijk wat je van jouw kind verwacht of wat je gaat doen. En zeg het positief. Dus niet: ‘Als je nu niet opruimt, gooi ik alles weg’. Maar wel: ‘Als je je kamer hebt opgeruimd, mag je buiten spelen’. Zorg ook dat je partner dezelfde grenzen stelt.
  • Verdeel een taak in kleinere stukjes voor je kind, zodat je het duidelijker voor hem of haar maakt.

Wat als gebrek aan concentratie een probleem wordt

Het kan zijn dat je kind zulke grote concentratieproblemen heeft, dat er sprake is van een stoornis. Voorbeelden daarvan zijn ADHD of ADD (dezelfde aandachtsstoornis als ADHD, maar dan zonder de hyperactiviteit). Om daarachter te komen, is het slim om de huisarts in te schakelen die je kan doorverwijzen naar professionele hulp.