Bijzondere ervaringen

Bijzondere ervaringen hebben betekent dat je ervaringen hebt waarbij je iets ziet, hoort, voelt of proeft wat iemand anders niet waarneemt. Bijzondere ervaringen zijn hetzelfde als licht psychotische ervaringen. Bijna alle jongeren hebben wel eens zo’n ervaring en zolang je er zelf geen last van hebt is hulp zoeken niet nodig.

Bijzondere ervaring symptomen

Als je een bijzondere ervaring hebt zie je bijvoorbeeld schaduwen in de hoek van de kamer, voel je dat er iemand in de kamer is of hoor je je naam terwijl er niemand in de buurt is. Het kan ook zijn dat je ervaart dat je gedachten heel snel of heel langzaam gaan, door elkaar lopen of dat gedachten van buiten jezelf lijken te komen. Ook kun je moeite hebben om anderen te vertrouwen of kun je achterdochtig zijn.

Behandeling bijzondere ervaring

Veel jongeren schamen zich voor de ervaringen of zijn bang dat anderen ze gek vinden. Bijzondere ervaringen gaan bij de meeste jongeren vanzelf weer over en komen vooral voor tijdens periodes van stress, hoge emoties en/of weinig slaap. Drugsgebruik, met name blowen, kan de bijzondere ervaringen verergeren. Een behandeling voor jouw bijzondere ervaringen is vaak niet nodig. Zolang je er zelf geen last van hebt en ook geen symptomen van een psychose ontwikkelt is er weinig aan de hand. Twijfel je of je symptomen van een psychose hebt? Doe dan de psychose test.

Meer weten?

Wil je meer weten over bijzondere ervaringen? Lees dan de folder, geschreven door Yvonne de Jong.